NATO'dan gövde gösterisi: Dev tatbikat başladı!

Rusya'nın geçen ay gerçekleştirdiği dev tatbikattan sonra sıra bu kez NATO'da. İttifak'ın Norveç'te başlayacak tatbikatına 50 bin asker, 10 bin araç, 250 uçak ile 60 savaş gemisi katılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2018 12:03 GÜNCELLEME 25.10.2018 12:15 DÜNYA
NATO'dan gövde gösterisi: Dev tatbikat başladı!

NATO'nun Soğuk Savaş sonrası en büyük tatbikatı olan "Trident Juncture 2018" askeri tatbikatı, 31 ülkeden 50 bin askerin katılımıyla Norveç’te resmi olarak başladı. 

Kuzey Atlantik İttifakı Örgütü'nün (NATO) Soğuk Savaş döneminden bu yana düzenlediği en büyük askeri tatbikat Rusya'nın tepkileri eşliğinde Norveç'te başladı. "Üçlü Kavşak 2018" (Trident Juncture) adlı tatbikata İttifak'a üye ülkelerden 50 bin civarında asker katılıyor.

 

 

Norveç'in özel isteği üzerinde gerçekleştirilen ve 7 Kasım'a kadar sürecek olan tatbikatın ana hedefi, NATO birliklerinin saldırı altında olan müttefik ülkeyi en hızlı şeklilde savunmanın provasını yapmak.

NATO Müttefik Ortak Kuvvetler Komutanı ABD'li Amiral James Foggo, "Tatbikatın amacı NATO'nun sadece belirli bir ülkeye değil her türlü düşmana karşı savunmasının hazır olduğunu göstermek" dedi.

NATO'nun "Trident Juncture 2018" askeri tatbikatına 31 ülkeden yaklaşık 50 bin asker, 250 uçak, 65 gemi ile 10 binden fazla zırhlı araç katıldı. 

Tatbikat, Norveç ve İsveç’in hava sahası ve Norveç topraklarının yanı sıra Arktik Denizi, Baltık Denizi'nde gerçekleştirilecek.

Askerlerin en zor şartlarda mücadeleye hazır olmaları amaçlanan Trident Juncture 2018 elverişsiz hava koşulları nedeniyle Norveç topraklarında yapılıyor.

SADECE SAVUNMA AMAÇLI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç’in egemenlik haklarının ihlal edilmesi durumunda NATO birliklerinin, bu duruma askeri olarak nasıl tepki vereceklerine dair bir tatbikat yapılacağını belirtti. 

Stoltenberg, "NATO bu tatbikatla doğru birlikleri zamanında, doğru yere nakletme kapasitesi denetime tabi tutulacak” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın bu tatbikat hakkındaki tepkilerine karşılık olarak Norveçli General Rune Jakobsen, "Rusya'nın korkmasını veya bunu bir savunma tatbikatından başka bir şey olarak görmesini gerektirecek bir neden yok" dedi. Tatbikatı gözlemleri için Rusya ve Belarus'tan iki askeri yetkili Norveç'e davet edildi.

7 Kasım’a kadar sürecek olan tatbikatta 5. madde olarak bilinen ve uygulanacak olan senaryo ise olası bir NATO müttefikine dış güçler tarafından gerçekleştirilecek olan bir saldırıda nasıl müdahale edileceği olacak.

Söz konusu tatbikatın ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Silahları Sınırlandırma Antlaşması’ndan (INF) çekilme kararı aldığı döneme denk gelmesi ise dikkat çekici oldu.