ABD'den Türkler ve Kürtlere uyarı

ABD sınır ötesi operasyonun muhtemelen PKK'yi bitiremeyeceğini ve örgütün eylemlerinin devam edeceğini ileri sürerken bir uyarı da Iraklı Kürtlere petrol konusunda geldi..

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2007 02:15 GÜNCELLEME 17.10.2007 02:15 DÜNYA
ABD'den Türkler ve Kürtlere uyarı

Bakanlık sözcüsü Tom Casey günlük brifinginde, PKK ile mücadelede en iyi yolun Türkiye, Irak ve ABD arasında işbirliği yapılması olduğu yönündeki Amerikan görüşünü yineleyerek, Türkiye'ye itidal çağrısı yaptıklarını hatırlattı.

Casey, kuzey Irak'ta Türkiye sınırı yakınlarında yuvalanan terör örgütü PKK'ya karşı mücadelenin zor bir mesele olduğunu kaydederek, "bu kolayca çözümlenebilecek bir konu olsaydı, şimdiye kadar yapardık" dedi.

Terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye, Irak ve ABD arasında yakın koordinasyon gerektiğini ifade eden Casey, " Bu hepimiz için kaygıya yol açan bir konu. O yüzden ileriye doğru birlikte hareket etmemiz gerekiyor, çünkü tek taraflı bir müdahalenin muhtemelen tek sonucu, herkesin hedeflediği amaç olan PKK'nın bitirilmesi değil, eylemlerini devam ettirmesi olacak" diye konuştu.

Casey, Temsilciler Meclisi'nde bekleyen 1915 olaylarına ilişkin tasarının geçmesi durumunda da bunun Türk-Amerikan ilişkilerine olumsuz etkisi olacağının, Türkiye tarafından kendilerine bildirildiğini söyledi.

Kuzey Iraklı Kürtlerin son zamanlarda Batılı şirketlerle imzaladığı petrol anlaşmalarının hatırlatılması üzerine de Casey, Washington'ın Irak'ta genel bir enerji kaynakları anlaşmasına varılmasından önce Kürtlerin böyle sözleşmeler yapmasına karşı olduğunu bildirdi. Tom Casey, "biz, kesinlikle şahısları, şirketleri ve yerel Kürt yönetimini bu tip anlaşmalara girmemeleri yönünde teşvik ediyoruz" dedi.

Casey, Amerikan Hunt Oil şirketinin kuzey Iraklı Kürtlerle petrol anlaşması imzaladığının hatırlatılması üzerine, Washington'un anlaşmaya karşı çıktığını Hunt'a ilettiklerini, ancak devlet kuruluşu olmayan bu şirketin kendilerini dinlemediğini belirterek, "bu, bizim desteklediğimiz bir karar değil" dedi.

AA