Balkanlar'da gerginlik! Askeri müdahale olabilir

Kosova Güvenlik Gücünün (FSK) Kosova ordusuna dönüştürülmesi konusunda parlamentoda kabul edilen yasa tasarısı sonrasında Balkanlarda gerilim yükselirke Sırbistan Başbakanı, "Askeri müdahale bir seçenek" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2018 17:18 GÜNCELLEME 15.12.2018 17:22 DÜNYA
Balkanlar'da gerginlik! Askeri müdahale olabilir

Kosova güvenlik gücünün (FSK) Kosova ordusuna dönüştürülmesi hakkında parlamentodan geçen yasa Balkanlarda gerginlik yarattı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tarafından "zamansız" olarak nitelendirilen bu hamleye Sırbistan'dan tepki gecikmedi.

 

 

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, cuma günü Kosova sınırındaki Sırp birliklerini ziyaret etti. Belgrad yönetimi tarafından "bölgesel barışa yönelik büyük bir tehdit" olarak nitelendirilen yeni karar üzerine Başbakan Ana Brnabic, Kosova'ya askeri müdahalenin masada bulunan seçeneklerden biri olduğunu söyledi.

Danışmanlardan Nikola Selakovic, "Sırbistan'ın Kosova'ya asker gönderebileceğini ve ya bölgeyi işgal edilmiş bölge olarak ilan edebileceğini" açıkladı. 

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ise Sırbistan'ın BM Güvenlik Konseyi'nde acil oturum talep edeceğini belirtti.

 

 

ABD'nin bu kararın Kosova'nın egemenlik hakkı olduğu konusundaki açıklama yayınlarken Rusya, ordunun dağıtılması gerektiğini savundu.

Kosova parlamentosunda120 vekilden 107'si 4000 kişiden oluşan Kosova güvenlik gücünün (FSK)  düzenli bir orduya çeviren tasarıya onay vermişti.