Rusya'dan dehşete düşüren çıkış: ABD iki senedir buna hazırlanıyor
Rusya Savunma Bakanlığı, 1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilme kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Savunma Bakanlığı, ABD'nin bu hamle ile yasaklanmış nükleer füzeler üretmeye hazırlandığını öne sürdü. Bakanlık ABD'nin iki senedir bunun için çalıştığını iddia etti.
ABONE OL- Haber7 / Dış Haberler Servisi
Dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiklerini açıklamış, ABD Başkanı Donald Trump ve NATO yaptığı açıklamalarla bu karar destek çıkmıştı.
Bugün de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin bu kararına aynıyla karşılık verildiğini duyurmuş ve yeni bir süpersonik füze üreteceklerini açıklamıştı.
Bu gerilimin ardından ortamı daha da gerecek bir açıklama Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD yasaklanmış füzeler üretecek" denildi. Bakanlık, ABD'nin iki senedir buna hazırlandığını öne sürdü.
İŞTE RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NIN YAPTIĞI AÇIKLAMANIN TAMAMI
Savunma Bakanlığı'nın yazılı açıklaması şu şekilde: "Washington, Rusya'ya yönelttiği Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması'nın ihlal edildiğine yönelik bir kanıta dayanmayan suçlamalardan önce karar almakla kalmayıp, anlaşmanın yasakladığı orta ve kısa menzilli füzelerin üretim hazırlıklarına başladı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, Haziran 2017'den itibaren "Raytheon" askeri sanayi işletmesinde Arizona eyaletindeki Tucson şehrinde Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması'nın yasakladığı orta ve kısa menzilli füzelerin oluşturulması amacıyla üretim kapasitesinin genişletilmesi ve modernizasyonu programı başlatıldı. Bu fabrika Amerika'nın füze ve uzay alanındaki orta ve kısa menzilli seyir füzeleri dahil olmak üzere her türlü füze tipini üreten en büyük çok profilli işletmesidir. Sonuç olarak son iki yıl içerisinde fabrikanın alanı yüzde 44 oranında artarak 55 binden 79 bin metrekareye yükseldi, çalışan sayısı ise resmi açıklamalara göre 2000 kişi daha artacak. Üretim kapasitesinin genişletilmesi ile birlikte Amerika kongresi Kasım 2017´de Pentagon'a 58 milyon dolar değerinde ilk ödemesini yaparak, direkt olarak orta menzilli füze üretimine yöneltilmesi talimatını verdi. Böylelikle, düzenlenen çalışmaların karakteri ve süresi, Amerika yönetiminin bu anlaşmadan çıkma kararını Rusya'ya anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaları yöneltmeden birkaç sene önce alındığını gösteriyor."