Rusya'dan önemli mesaj! Türkiye'ye geldi, böyle görüntülendi

Rusya, İstanbul’daki IDEF-2019’a, devlet şirketi Rosoboronexport çatısı altında üç büyük savunma firmasıyla katıldı. Tecmash, Almaz-Antey ve Shabe şirketleri ürün satma ve ortak üretime sıcak.

ABONE OL
GİRİŞ 05.05.2019 17:32 GÜNCELLEME 05.05.2019 17:32 DÜNYA
Rusya'dan önemli mesaj! Türkiye'ye geldi, böyle görüntülendi

Rusya, IDEF-2019’da devlet şirketi Rosoboronexport’un başkanlık ettiği bir heyetle stant açtı. Heyette, Rusya’nın savunmadaki üç büyük şirketi Tecmash, Almaz-Antey ve Shabe yer aldı. Diğer bazı Rus savunma firmaları da heyete temsilcileriyle birlikte dahil oldu. Rusların IDEF’te görüşme programı hayli doluydu. S-400 savunma sistemi üreticisi Almaz-Antey şirketinden Andrey Perevedentsev, sistemin Türkiye ile ortak üretimi ve teknoloji transferine ilişkin görüşmelerin devam ettiğini anlattı. Ankara’ya teslim edilecek ilk parti S-400’lerin ardından teknoloji transferi safhasına geçileceğini kaydeden Rus yetkili, S-400’leri kurduktan sonra da korumak gerektiğine dikkat çekerek IDEF’e buna yönelik ürünlerle geldiklerini belirtti.

TOR SATMA NİYETİ

 

 

Orta menzilli BUK ve kısa menzilli TOR füzelerinin bu amaca yönelik üretildiğini dile getiren Perevedentsev, “BUK’un menzili 30 kilometre, TOR’un menzili ise daha kısa. Mesela eğer Türkiye S-400 sistemi aldıysa, bu uzun menzilli sistemdir; uzun menzilli S-400’ü muhafaza etmek ve savunmak lazım. Onun için de orta ve kısa menzilli sistemler sözkonusu. TOR, bu koruma için çok uygun” dedi. Türkiye’nin S-400 dışında ilgilendiği başka bir sistem olup olmadığı konusunda Perevedentsev, “Biz işbirliğine her zaman hazırız, bilhassa son günlerde” yorumunda bulundu.

NATO İŞİ ÇÖZÜLÜR

Tecmash temsilcisi Aleksander Kochkin ise dünyaca tanınan Grad füzelerini ürettiklerini belirterek şu bilgileri verdi: “Güdümsüz mühimmatlar, serbest atılacak bombalar, güdümsüz hava roketleri ve füzeleri de üretiyoruz. Türkiye ile temaslarımız var ama şimdilik bir ortaklığımız yok. Ürünlerimizi Türkiye’ye satmaya hazırız. Burada tek sorun, biz Rus standartlarında üretim yapıyoruz, Türkiye NATO standartlarında ürün kullanıyor. Ama bu sorun çözülür. Biz Türkiye’deki muhataplarımıza ortak geliştirme çalışmalarına katılmaya hazır olduğumuzu söyledik. NATO standardında üretime hazırız. Türkiye’nin vereceği özelliklere göre üretim yapabiliriz. Prosedürleri Türk tarafı belirler. Birlikte çalışabiliriz.”

Diğer firma Shabe yetkilileri ise optik sanayi konusunda çalıştıklarını belirterek, Türkiye’nin dışarıdan temin ettiği askeri optik ürünleri çok daha makul fiyatlarla üretebileceklerini kaydetti. Ruslar, bu teknolojide de ortak üretime hazır olduklarını vurguladı.

KAYNAK : Yeni Şafak