'Türkiye F-35 programından çıkarılırsa Çin senaryosunu uygulayabilir'

ABD'nin, Türkiye'ye S-400 alımından vazgeçmemesi halinde "Türkiye'yi F-35 programından çıkartırız" tehdidini değerlendiren Rus uzman Leonkov, Türkiye'nin kendi uçaklarını geliştirme yolundan gidebileceğini ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2019 11:11 GÜNCELLEME 23.05.2019 15:40 DÜNYA
'Türkiye F-35 programından çıkarılırsa Çin senaryosunu uygulayabilir'

Arsenal Oteçestva dergisinin ticari direktörü Aleksey Leonkov, Sputnik'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarması, F-35'leri kullanmasını yasaklaması ve Türk pilotlarına F-35 eğitimini durdurması durumunda Türkiye'nin önünde birkaç seçeneğin bulunacağını söyledi.

 

 

Leonkov'a göre bu seçenekleri şöyle:

"Elindeki uçakları iade etmek ve parayı geri vermelerini talep etmek. Ya da elindeki bu uçaklara bir şeyler yapmak, tıpkı daha önce Çin askeri uzmanların, İngiltere’den aldığı Harrier dikey iniş kalkış uçağıyla yaptığı gibi. Çin, İngiltere’den test amaçlı birkaç uçak almıştı, bir süre kullanmıştı, ama uçakları arıza çıkarınca İngilizler onarım için fahiş fiyat talep etti. Çinliler bu uçakların bir kısmını sökerek diğer kısım için donör yaptı, ta ki tüm uçakların kullanım süreleri bitinceye kadar böyle yaptılar. Tabi bu uçakların sökülmesi, parçaların, teknolojilerin incelenmesi Çinlilere kendi havacılık sanayisini geliştirmekte yardımcı oldu. Bunun sayesinde dördüncü nesil savaş uçaklarını geliştirebildiler. Yani  kendi savaş uçaklarına sahip olmak ve beşinci nesil savaş uçağı geliştirme sürecinde yer almak isteyen Türkiye de Çin senaryosuna göre hareket edebilir."