AB'nin Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'deki yaptırım planı ortaya çıktı

Avrupa Birliği'nin, Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile Gümrük Birliği görüşmelerini askıya alabileceği belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2019 12:52 GÜNCELLEME 18.06.2019 12:52 DÜNYA
AB'nin Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'deki yaptırım planı ortaya çıktı

Bloomberg'in bildiri taslağına dayandırdığı haberinde, AB hükümetlerinin Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna dair Türkiye ile yapacağı görüşmeleri dondurmaya konusunda karar verdiği belirtildi.

 

 

Taslakta ayrıca sondaj faaliyetlerinin devam etmesi halinde gerilimin artabileceğinin sinyali verildi, "AB, Kıbrıs ile tam dayanışma içinde ve uygun bir şekilde cevap vermeye hazırdır" ifadeleri kullanıldı.

TASLAĞIN ONAYLANMASI BEKLENİYOR

 

 

Taslakta, AB ile Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin de durakladığı hatırlatıldı. Taslağın, AB Dışişleri Bakanları tarafından onaylanması bekleniyor.

ÇİPRAS TEHDİT ETMİŞTİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, pazar günü bir açıklama yaparak Türkiye'nin sondaj faaliyetlerine karşılık AB’den yaptırım talep edebileceklerini söylemişti.

TÜRKİYE İLE RUMLAR ARASINDAKİ GERİLİM

Türkiye ve Kıbrıs Rum Kesimi arasında Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kaynaklarının paylaşımı konusunda uzun süredir anlaşmazlık yaşanıyor.

Kıbrıs, bölgenin kendi karasuları içinde olduğunu iddia ederek sondaj faaliyetlerinin egemenlik haklarını çiğnendiğini savunuyor. Türkiye ise aksini öne sürüyor ve sondaj gemisiyle arama çalışmalarına devam ediyor.