Yahudiler arasında asimilasyon tartışması

İsrail Eğitim Bakanı Rafi Peretz, diaspora Yahudilerinin farklı ırklardan insanlarla evlenmesini "ikinci bir holokost" olarak nitelendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.07.2019 11:00 GÜNCELLEME 10.07.2019 11:00 DÜNYA
Yahudiler arasında asimilasyon tartışması

Peretz kabine toplantısında "Yahudi toplumu, son 70 yıldır yabancılarla evlenilmesi ve asimilasyon yüzünden tam 6 milyon insanını kaybetti" değerlendirmesinde bulundu.

 

Amerikalı Yahudilerin Peretz'in sözlerine tepkili olduğu kaydedildi. İftira ve İnkârla Mücadele Derneği (ADL) Başkanı Jonathan Greenblatt, Peretz'in sözlerinin "akıl almaz" olduğunu belirtti. Greenblatt Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu tarz temelsiz karşılaştırmalar tahrik ve rencide etmekten başka bir işe yaramaz" dedi.

ADL, İbranice yazdığı twitte ise Peretz'i İsrail ve Amerika'daki Yahudiler arasında süregelen gerginliğe katkıda bulunmakla suçladı. Dernek Peretz'e "saygılı bir diyalog kurma" çağrısında bulundu.

 

Peretz'e bakan meslektaşlarından da eleştiriler yağdı. Fakat İsrail Başbakanı Netenyahu Peretz'in kaygılarını paylaştı ve Amerika'daki Yahudilerin gelenekleri terk ederek geri dönülmez bir demografik trende neden olduğunu iddia etti. 

KAYNAK : Haber7 / Dış Haberler Servisi