Bomba gelişme: Füzeler Fransa'ya ait çıktı
Libya'da meşru hükümeti devirmeye çalışan Halife Hafter güçlerinin cephaneliğinden ABD menşeili füzeler çıktı. Bu füzelerin BAE'ye satıldığı düşünülürken, 2010 yılında Fransa'ya satıldığı ve Paris'in envanterinde yer aldığı belirlendi. Fransız yetkililer 'depolara koymuştuk ve hasarlılardı' dediyse de füzelerin bulunduğu sırada kutularından yeni çıkarıldığı biliniyor.
ABONE OLThe News York Times, Libya'da BM tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) karşı savaşan Halife Hafter güçlerinin kaybettiği Giryan şehrindeki cephaneliğinden çıkan ABD füzelerinin ilk olarak BAE'ye değil Fransa'ya satıldığını yazdı.
FRANSA ORDU BAKANLIĞI: HASARLIYDI DEPOYA KALDIRDIK
Fransız ordusundan yapılan bir açıklamada füzelerin ABD'den satın alındığı fakat Libya savaşında taraflardan herhangi birine satılmadığı ya da devredilmediğini söyledi.
Gazetecilere gönderilen açıklamada, Ordu Bakanlığı füzelerin ''terörle mücadele operasyonları yürütmek üzere görevlendirilen bir Fransız askeri biriminin kendini koruması'' için kullanıldığı belirtildi. Açıklamada "Hasarlı ve kullanılamaz hale gelen silahlar imha edilmeden önce depolanmıştı" denildi.
FÜZELER BULUNDU, ABD ARAŞTIRDI, BAE REDDETTİ
Her biri 170.000 dolardan fazlaya mal olan Amerikan malı dört Javelin tanksavar füzesi Trablus'un güneyindeki Giryan'da ele geçirilmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2008 yılında Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) satıldığı değerlendirilen silahların Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçlerin elinde çıkmasına ilişkin "ABD menşeli savunma ekipmanlarının yanlış kullanımı konusunu çok ciddiye alıyoruz. Bu yöndeki haberlerin farkındayız ve ek bilgi toplamaya çalışıyoruz. ABD menşeli savunma ekipmanları alanlardan, (silahların) son kullanım yükümlülüklerine uymalarını bekliyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi de Washington yönetiminden Libya'da ortaya çıkan Amerikan silahlarının soruşturulmasını istemişti.
Bunun ardından BAE Dışişleri Bakanlığı, 3 Temmuz'da yayınladığı açıklamada "Emirlikler, Libya'da çıkan silahların mülkiyetini kesinlikle reddetmekte ve Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarıyla tam bir işbirliğine bağlı olduğunu vurgulamaktadır" denildi.
İşte o yazı:
O FÜZELER FRANSA ENVANTERİNDEYDİ
The News York Times'ın (NYT) dün duyurduğu haberde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın füzelerin seri numaralarını ve diğer bilgilerini kullanarak geçtiğimiz birkaç gün boyunca araştırma yaptığı ve BAE'ye değil, "Hafter'in güçlü bir destekçisi olan" Fransa'ya satıldıkları sonucuna vardı. Gazete bu noktada Fransa'ya 2010 yılında yapılan satışın Savunma Güvenlik İşbirliği Teşkilatı internet sitesinden duyurulduğu yazıyı hatırlattı.
SENATO BİLGİLENDİRİLDİ
Haberde ABD'li iki yetkilinin ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ni füzelerin Fransa'ya satıldığına dair bilgilendirdiği aktarıldı. Hem komite hem de Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün konuy ailişkin yorum yapmadığı belirtildi.
FRANSA: LİBYA'DAKİ FRANSIZ BİRLİKLERİNİ KORUMAK İÇİN KONUŞLANDIRILMIŞTI
Haberde adı açıklanmayan Fransız bir yetkilinin silahların 2010 yılında ABD'den satın alınanlar arasında olduğunu doğruladığı ve Libya'da konuşlandırılan Fransız birliklerinin amacıyla korunması amacıyla kullanıldığını söyledi.
PEKİ NASIL HAFTER'İN ELİNE GEÇTİ?
Haberde şu ifadeler kullanıldı:
"Fransız yetkili, Libya'daki silah ambargolarını ihlal etmediklerini söyleyrek, füzelerin satılmasının veya Libya'da herhangi birine aktarılmasından söz etmedi. Ancak bu, silahların Birleşmiş Milletler'in Perşembe günü yaptığı açıklamada, Nisan ayından bu yana 1000'in üzerinde ölüme yol açtığını söylediği savaşın ön cephesinde bir isyancı grupta nasıl ortaya çıktığı hakkında pek çok soruyu beraberinde getirdi."
LİBYA'DAKİ FRANSIZ BİRLİKLERİ TRABLUS'TAN UZAKTA
"2016 yılında öldürülen üç kişi de dahil olmak üzere Libya'ya yerleştirilen Fransız özel kuvvetleri birlikleri, büyük ölçüde ülkenin doğusunda, yani savaşın yoğunlaştığı Trablus'tan çok uzaklarda bulunuyordu."
HAFTER'İN TRABLUS SALDIRISI
Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine başkentte konuşlu bulunan uluslararası tanınırlığa sahip UMH'ye bağlı birlikler de "Burkan el-Gadab" adı altında karşı operasyona geçmişti.
Aradan geçen iki ayı aşkın sürede taraflar arasında üstünlük sağlanamamış ancak geçen hafta, UMH'ye bağlı birlikler, Hafter güçlerinin Trablus saldırısında ikmal noktası olarak kullandığı kritik öneme sahip Giryan kentini ele geçirdiklerini açıklamıştı. Ele geçirilen cephanelikteyse ABD ve Çin yapımı füzeler bulundu.