Uzmanlardan çarpıcı yorum: Türkiye'nin talepleri oldukça meşru!

İsrailli bir gazeteye konuşan uzmanlar, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna gerçekleştirmek istediği operasyonu meşru bulurken, gazetenin haberinde Türkiye-ABD arasındaki S-400 krizi, "Washington'ın ilişkileri germesi" olarak nitelendirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2019 14:30 GÜNCELLEME 05.08.2019 14:30 DÜNYA
Uzmanlardan çarpıcı yorum: Türkiye'nin talepleri oldukça meşru!

The Jerusalem Post haberine, "Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasından sonra Washington'ın gerdiği ilişkilere ek olarak, Ankara da sınırdaki Kürtleri ortadan kaldırmak için tek taraflı operasyondan bahsederek göz dağı veriyor." ifadeleri ile başladı.

 

 

Türkiye, ABD ile yeni bir müzakere raunduna giriyor. The Jerusalem Post'a konuşan analistler, "İki NATO müttefiki arasındaki bozulan ilişkilere bir de Türkiye'nin tek taraflı operasyon tehdidi eklendi." yorumunda bulundu.  

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK KAYGISI OLDUKÇA MEŞRU" 

 

 

The Jerusalem Post'a konuşan İstanbul Kültür Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler profesörü Mensur Akgün, "PKK/YPG hemen sınırın ötesindeyken Türkiye'nin kaygısı oldukça meşru. Bu durum, herhangi bir ülke için ciddi bir güvenlik endişesi oluştururdu." yorumunda bulundu. 

"ABD TERÖR ÖRGÜTÜ UĞRUNA TÜRKİYE'Yİ FEDA ETMEMELİ" 

Akgün, Ankara'nın operasyonu ABD ile gerçekleştirmeyi tercih ettiğini belirtti. Profesör, ABD'nin PKK/YPG konusuna daha fazla önem vermesi gerektiğini söylerken, "ABD bir terör örgütü uğruna müttefikini feda etmemelidir." dedi. 

"TÜRKİYE OPERASYON İÇİN BEKLEMELİ" 

Gazete konuşan bir diğer akademisten Nicholas Danforth, "Eğer Türkiye CAATSA yaptırımlarının uygulanmasından kaçınıyorsa, ABD yaptırım kararını kesin olarak vermeden önce Suriye'ye operasyon düzenlemek pervasızca olur." ifadelerini kullanırken, sınırdaki güvenlik endişesinin nasıl ertelenebileceğine dair ise yorumda bulunmadı. 

Danforth, PKK/YPG terör örgütünün, Türkiye ve ABD tarafından sınırları çizilmiş güvenli bölgeye riayet etmeyebileceğini ve saf değiştirerek, Moskova veya Şam ile bir anlaşmaya varabileceğini hatırlatarak, "Bu durum yine de Washginton'ın Ankara'nın açıklamalarını göz ardı edebileceği anlamına gelmiyor." ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin çok uzun zamandır güvenlik endişelerini ifade ettiğine dikkat çeken Danforth, "Türkiye blöf yapıyor dahi olsa bile, Washington'ın kaygılanmaktan başka bir seçeneği yok." yorumunda bulundu. 

KAYNAK : Haber 7 / Dış Haberler Servisi