OMM farkını ortaya koyarken, yabancı basın "vav"a taktı!
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılışı yapılan Odunpazarı Modern Müze (OMM) sanat dünyasının dikkatini üzerine topladı. Yabancı basın ve muhalif sanatçılarsa, Erdoğan'ın temel atma töreninde resmettiği vav harfinin müzede sergilenmesi üzerinden, kendine has mimarisi ve içeriğiyle farkını ortaya koyan OMM'yi değersizleştirmeye çalıştı.
ABONE OLGeçtiğimiz günlerde kapılarını ziyaretçilere açan Odunpazarı Modern Müze (OMM), uluslararası ilgiyi üzerine çekmeyi başardı. Osmanlı ve geleneksel Japon mimarisi ile Odunpazarı'nın sivil mimarisinden etkilenerek tasarlanan müzenin temel atma töreni geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilmişti.
Müzenin temel atma töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmettiği "vav" harfinin müzede şu an sergileniyor olması, yabancı basın ve sanatçıların tepkilerine yol açtı. The New York Times'da yayınlanan haberde, siyasetin sanata da nüfuz ettiği iddia edildi. Türkiyeli bazı sanatçılar ABD'li gazeteye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eserinin müzede sergilenmesinin diğer sanatçılara "saygısızlık" olduğunu belirten açıklamalarda bulundular. Yabancı basın ve bazı sanatçılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin sanat ve kültür alanında yürüttüğü çalışmalara açıklamalarında yer vermezken, temel atma töreninde anı olarak resmedilen "vav"ın müzede sergilenmesiyle ilgilenmeyi seçti.
"Bir yandan kadim Eskişehir'in mirasını yaşatan, diğer yandan bugün açılışını yaptığımız müze ve bunun yanında günümüze, geleceğe kucak açan bu bölgenin zenginliklerini dünyaya daha iyi tanıtmalıyız." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Edoğan, eski bakanlardan Nabi Avcı'nın da özel gayretleriyle son 17 yılda Eskişehir'e bu doğrultuda pek çok değer kazandırdıklarını, Eskişehir halkının da bu çabalara sahip çıktığını söylemişti.
Devlet olarak tüm imkanları seferber ettiklerini bildiren Erdoğan, "Hangi kıtaya ve hangi ülkeye giderseniz gidin insanların ne giyeceklerinden hangi müziği dinleyeceklerine, kullandıkları teknolojik aletlerden evlerinin mimarisi ve dizaynına kadar hayatlarının her anı bu dev kültür endüstrisi tarafından biçimlendirilmektedir. Bu devasa çarkın insanlığın binlerce yıllık birikiminden geriye kalanları tamamen yok etmemesi için farklılıkları zenginlik olarak gören anlayışa sıkı bir şekilde sahip çıkmamız gerekiyor." dedi. Cumhurbaşanı Erdoğan, kültür endüstrisinin dünyada girmedik ev, dokunmadık gönül bırakmadığı bir devirde aksini iddia etmenin gerçeklere göz kapamakla eş değer olduğunu dile getirdi.
"Kendi tarihine, kültürüne, sanatına, değerlerine sahip çıkamayan, yeni nesillerin eğitimini bu bilinçle veremeyen ülkenin ve toplumun bir süre sonra kimliğini kaybetmesi kaçınılmazdır. Eğitimi ve kültürü, özellikle güçlendirmenin yolu ise bu alanda gayret gösteren, mücadele eden, emeğini ve birikimini ortaya koyan insanları desteklemekten geçiyor." ifadelerini kullanan Erdoğan, sanata verdiği önemin altını çizdi.
OMM, geniş sergileme alanlarının yanı sıra kafe, satış mağazası ve atölye alanlarını bünyesinde bulunduruyor. OMM'de eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları ve dinamik sergiler gerçekleştirilecek.
Müzede, küratörlüğünü Haldun Dostoğlu'nun yaptığı ve Erol Tabanca Koleksiyonu'ndan özel seçkilerin yer aldığı "Vuslat" adlı sergi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.