Saddam'ın danışmanı cumhurbaşkanlığına aday oldu!
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in danışmanlığını yapan Ahmed Şuteri, Cezayir'de 12 Aralık'ta düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyduğunu açıkladı.
ABONE OLCezayir'deki Sosyalist Baas Partisi kurucularından Ahmed Şuteri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı adayı olmasında ülkesindeki geniş Arap milliyetçiliği akımı ışığında, Baas Partisinin ilkelerini ve ideolojisini yaymak istemesinin etken olduğunu söyledi.
Şuteri, "Özgür irademle aday oluyorum. Bu, eski rejimin (eski Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın rejimi) faaliyetlerinin engellenmesinin ardından uygun bir fırsat." diye konuştu.
"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ VE ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ ARASINDA POPÜLARİTEM VAR"
Partisinin henüz onaylanmadığını ancak ülkenin 30 kentte seçmen tabanının bulunduğunu vurgulayan Şuteri, ayrıca üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri arasında popülaritesinin bulunduğunu ifade etti.
Seçim kampanyasının başlığının "toplum ve devletin inşası için" şeklinde olduğunu aktaran Şuteri, kampanyanın "Cezayirliler arasındaki sosyal uyumu ve halkın Arap, İslam ve Amazig kültürüne dayanan kimliğinin korunmasını" vurgulayacağını belirtti.
10 YIL SADDAM HÜSEYİN'İN DANIŞMANLIĞINI YAPTI
Cezayir'in doğusundaki Burc Bu Ariric kentinde doğan Şuteri, 1993-2003 yılları arasında Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in danışmanlığını yapmıştı.
CEZAYİR'DEKİ SEÇİM SÜRECİ
Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri için şimdiye kadar çoğu bağımsız 100'den fazla kişinin adaylık talebinde bulunduğu belirtiliyor.
Cezayir Yüksek Seçim Komisyonu, 19 Eylül'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmak isteyenlere referans toplama formları dağıtmaya başlamıştı.
Cezayir'de eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın istifasının ardından ilk seçimlerin 4 Temmuz'da yapılması planlanıyordu, ancak protestoların sürmesi ve muhaliflerden hiçbir aday çıkmaması üzerine seçimler ertelenmişti.
Yönetim ve muhalefet yol haritası belirlemek üzere müzakere heyeti oluşturmuş ve bu süreçte hükümet, yeni bir seçim yasası ve "Ulusal Bağımsız Seçim İdaresi" isimli bağımsız yapıyla, seçimlerin "bağımsız, hür ve şeffaflık" içinde gerçekleşeceği vaadinde bulunmuştu.
Cezayir Genelkurmayı, "15 Eylül'e kadar yeni bir seçim tarihi açıklaması" yönünde hükümete talimat vermiş ve bunun üzerine Cezayir Geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, 12 Aralık'ta seçimlerin yapılacağını duyurmuştu.