Fırat'ın doğusu kararı sonrası Clinton, Graham, ve McGurk çıldırdı

ABD askeri unsurlarının Suriye sınırından çekilmesi Amerikan iç siyasetinde itirazlara neden oldu, Trump'ın son seçimdeki rakibi Clinton'ın yanı sıra önde gelen kongre üyeleri bu karara tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.10.2019 17:15 GÜNCELLEME 07.10.2019 17:24 DÜNYA
Fırat'ın doğusu kararı sonrası Clinton, Graham, ve McGurk çıldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu telefon görüşmesinin ayrıntılarını ise Beyaz Saray açıkladı. Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyonun konuşulduğu aktarılan açıklamada, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak. Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak" denildi.

 

 

ÇEKİLME BAŞLADI

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ve Ras'ül Ayn'daki ABD askeri noktalarını kullanan hareketli unsurlar çekilmeye başladı.

 

 

"KÜRTLERE İHANET"

ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD askeri unsurlarını Suriye sınırından çekilmesi ile ilgili açıklaması ve Türkiye'nin bölgeye askeri harekatıyla ilgili çok sayıda ABD'li politikacıdan tepki geldi. ABD eski Dışişleri Bakanı ve son seçimde demokratların adayı olan Hillary Clinton, ABD Başkanı'nın kararını "mide bulandırıcı" olarak niteledi. Clinton, "Açık olalım. Başkan sadık müttefiklerimiz ve ABD'nin çıkarları yerine Türkiye ve Rusya'nın otoriter liderlerinin tarafında yer alıyor. Mide bulandırıcı kararı hem ettiği yemin ve makamına hem Kürtlere ihanet niteliğinde" dedi.

GRAHAM: HABERLER DOĞRUYSA FELAKET GELİYOR

ABD Güney Carolina senatörü Lindsey Graham, ABD'nin Suriye'den askeri varlığını çekmesi ilgili Twitter'dan "Haberler doğruysa felaket geliyorum diyor" dedi.

Graham Twitter mesajında şunları yazdı: "Başkan Trump'ın kuzey Suriye ile ilgili aldığı kararın tüm detaylarını bilmiyorum. Eğer haberler doğruysa felaket geliyorum diyor.

- Bu DAEŞ'in geri dönüşü demek

- Kürt güçlerinin Esad ve İran safına geçmesi demek

- Türkiye ile ABD kongresinin ilişkilerinin mahvedilmesi demek

- Kürtlerin terk edilmesi ABD'nin onurunun lekelenmesi demek

Eğer bu plan devam ederse beraberinde kararın tersine çevrilmesini ve sorulmasını isteyen bir Senato kararını getirecek."

"TÜRKİYE'NİN SURİYE'NİN KUZEYİNE GİRMESİ İSTİKRARSIZLAŞTIRICI BİR HAMLE"

ABD Kongresi Arizona Eyaleti Üyesi Ruben Gallego ise Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine girmesine izin vermeyi "Ortadoğu'da yapılabilecek en istikrarsızlaştırıcı hamlelerden biri" olarak niteledi.

Gallego, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Kürtler bir daha asla Amerika'ya güvenmeyecek. Kendilerini korumak için yeni ittifaklar veya bağımsızlık arayacaklar. Pompeo yine başarısız oldu."

MCGURK ÇILDIRDI

ABD'nin eski Suriye Temsilcisi Brett McGurk ise Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Trump başkomutan değil, kafa yormadan bilinçsizce fevri kararlar alıyor. Zor durumda kaldığında müttefiklerimizi açığa çıkarıyor" dedi. Brett McGurk başka bir tweetinde de, "Türkiye'nin önerdiği ‘güvenli bölge’, Hristiyanlar, Kürtler ve diğer hassas azınlıklar dahil olmak üzere, Türkiye'nin 30 km sınırını Suriye'ye etkili bir şekilde genişletecektir. Diplomatlarımız böyle bir hainliği önlemek için bir plan üzerinde çalışıyorlardı. Pompeo nerede?" paylaşımını yaptı.

"TÜRKİYE BİZİM DOSTUMUZ DEĞİL"

ABD'nin eski BM Temsilcisi Nikki Haley, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Her zaman müttefiklerimizin arkasını kollamalıyız, Kürtler Suriye'de DAEŞ'e karşı başarılı mücadelemizde etkili oldu. Onları ölüme terk etmek büyük bir hata. Türkiye bizim dostumuz değil" dedi.

"TRUMP İHANET ETTİ"

Demokratların Virginia Senatörü Timothy Michael "Tim" Kaine ise, ABD Başkanı Trump'ın aldığı kararı ihanet olarak yorumladı.

KAYNAK : Haber7 / Dış Haberler Servisi, Ajanslar