Türkiye'ye silah ambargosu kararı aldılar! Sebebi belli oldu

Türkiye'ye silah ticaretini yasaklayan ülke sayısı Fransa ile birlikte 7'ye çıktı. Listede Fransa'nın yanı sıra Almanya, İtalya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Hollanda yer alıyor. Fransa'nın Türkiye'ye ambargo uygulama sebebi ise, silah ithalatı listesinde Türkiye'nin 30. sırada yer alması.

ABONE OL
GİRİŞ 13.10.2019 13:01 GÜNCELLEME 13.10.2019 14:18 DÜNYA
Türkiye'ye silah ambargosu kararı aldılar! Sebebi belli oldu

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı, Avrupa tarafından engellenmeye çalışılıyor. AB ülkelerinden bazıları Türkiye'ye silah satışına ambargo koydular. 

 

ALMANYA İLE TARTIŞMIŞLARDI, SEBEBİ BELLİ OLDU

Şu ana kadar Türkiye'ye ambargo kararı alan ülkeler arasında Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Finlandiya, İsveç ve Norveç bulunuyor. Listede en dikkat çeken ülke ise Fransa.

 

 

Fransa, Almanya'nın Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Yemen savaşları sebebiyle Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmasını şiddetli bir şekilde eleştirmişti.

Bu konu sebebiyle Almanya ile kriz yaşayan Fransa'nın Türkiye'ye uygulamaya hevesli olduğu ambargoyu Suudi Arabistan'a uygulamamasının sebebi istatistiklerde yer alıyor.

SUUDİ ARABİSTAN 2, TÜRKİYE 30. SIRADA

Suudi Arabistan Fransa'nın silah ithal ettiği ülkeler arasında 2. sırada yer alırken Türkiye liste 30. sırada. Ayrıca çoğu silahını Almanya ile ortak üreten Fransa'nın, Almanya'nın satış yapmaması dahilinde satışlarda kritik seviyede düşüşler gerçekleşiyor.

AMBARGOLAR ETKİSİZ

1990'lı yıllarda silah ambargoları ile yıldırılmaya çalışılan Türkiye, savunma sanayisindeki yerlilik oranını günden güne artırdı. 

Uygulanacak ambargoların ordu ve savunma sanayisi nezdinde bir karşılığı bulunmuyor. Yetkililer ise ambargonun, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona herhangi bir etkisi olmayacağını belirtiyor. 

KAYNAK : HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ