Sarrac kabul etti! Hafter, Rusya ve Türkiye'den süre istedi! Flaş talep
Moskova'da hareketli bir gün geride kaldı. Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes ile ilgili taslak bir metin hazırlandı. Lavrov ve Çavuşoğlu, Sarrac'ın metni imzaladığını aktarırken, Hafter'in yarına kadar süre istediğini kaydetti. AB, Arap Birliği ve Mısır'dan Libya ateşkesine destek gelirken, Erdoğan'dan flaş Libya açıklaması geldi.
ABONE OLCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Ocak'ta yaptıkları ortak basın açıklamasında, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı. Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile çatışan Libya'nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter güçlerinin kabul etmesiyle ateşkes 12 Ocak saat 00.01'den (TSİ 01:00) itibaren yürürlüğe girmişti.
MOSKOVA'DA GÖRÜŞECEKLER
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı (UMH) Fayiz es Sarrac ile darbeci general Halife Hafter'in bugün görüşeceklerini duyurdu. Yapılan son dakika açıklamasında, "Ulusal Mutabakat Hükümet lideri Sarrac ile Halife Hafter Moskova'da bir araya gelecek" denildi.
TÜRK VE LİBYALI YETKİLİLER MOSKOVA'DA: TOPLANTI SONA ERDİ
Libya'da barış ve istikrarı sağlama çabaları kapsamında Moskova'da temaslarda bulunacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rus mevkidaşları ile Libya konulu toplantısı sona erdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Konuk Evi'nde yapılan görüşmede, Libya'da barış ve istikrarı sağlama çabaları istişare edildi.
TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA MOSKOVA'DA GÖRÜŞME
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Libya Ulusal Mutabakat Hükümet lideri Fayiz Sarrac ile Moskovada bir araya geldi.
ANLAŞMA SAĞLANDI! HAFTER YARINA KADAR SÜRE İSTEDİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu ile Lavrov taslak bir metin hazırlandığını ve iki tarafında buna olumlu baktığını aktardı. Çavuşoğlu, "Libya'daki Sarraj hükümeti anlaşmayı imzaladı, fakat Hafter yarın sabaha kadar zaman istedi" dedi.
19 OCAK'TA BERLİN'DE TOPLANTI OLACAK
Libya Konferans'ının Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Ocak tarihinde yapılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Alman Şansölyesi Angela Merkel ile bu tarihte Almanya'da görüşecek.
ERDOĞAN'DAN KÜLLİYE'DE KRİTİK GÖRÜŞME, ARDINDAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen kabulde ana gündem maddesi Libya'da yaşanan gelişmeler oldu. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
ERDOĞAN: Ağrılıklı olarak Libya'daki gelişmeleri ele aldık. Libya dışında da Suriye konusu ve ikili gelişmelerimizi değerlendirdik.Bu haftasonu Berlin'de yapılacak zirveyle ilgili olarak bizler de katılma noktasında kararlığımız var. Malumunuz ateşkes dün gece yürürülüğe girmiş oldu. İlgili tüm tarafların katılımıyla görüşmeler devam ediyor. Libya'da ateşkesin kısa sürede imzalanmasını istiyoruz.
CONTE: Libya'da ateşkesin sağlanmasını umut ediyoruz. Ortak amaçlarımız var. Koordine şekilde bilgi alışverişi yapıyoruz ve aynı gündeme sahibiz. Sürekli bir sonuca ulşamaya çalışmayız. Libya'da ateşkes çok kısa süreli bir çözüm alabilir eğer ortak bir çözüm bulunamazsa. Dün Sayın Merkel ve Sayın Putin ile de görüşme fırsatı buldum. İtalya'nın pozisyonu her zaman net. Bu bize kredibilite sağlıyor. Libyalılar refah istiyorlarsa, müreffef olmak istiyorlar da İtalya ile ittifak olacaklar. Onların bağımsızlığına zarar verecek hiçbir şeyi İtalya kabul etmeyecektir. Bizler özellikle de Türkiye bu çözümün bir parçası oluyor. Libya ve Orta Doğu bölgenin güvenliği İtalya'nın güvenliği için çok önemli. Berlin süreci Libya için önemli bir fırsat. Berlin Süreci sayesinde Libya'da gerginlik yerini bir siyasal sürece bırakacaktır. İnsan hakları konusunda da reformlar hep yardımcı oluyor.
SORU-CEVAP: LİBYA'DA BARIŞ GÜCÜ OLUR MU?
ERDOĞAN: Görüşmeler devam ediyor. Zannediyorum akşam saatlerinde bu görüşmeler nihayete erecektir. Ama olumlu istikamette devam ettiğini az önce arkadaşlarımdan bilgiyi aldım. Sayın Guterres ile yaptığım görüşmelerden sonra gerekirse BM’nin burada görev yapması gözlemci olması noktasında isabetli olacaktır. Berlin sürecine gelince. Liderler olarak bir araya gelmek suretiyle ateşkes sürecini çok daha güçlü hale getirmek için bir araya geliyoruz geleceğiz. Temenni ederim ki Libya’daki bu gelişmeler son bulur barışın Libya’da hakim olmasına yardımcı olur.
RUSYA'DA HAFTER İLE GÖRÜŞTÜLER
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Libya'nın doğusundaki gayrı meşru silahlı güçlerin başındaki Halife Hafter'le Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi.
GÖRÜŞME ÖNCESİ SERRAC'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: ŞEHİTLERİN KANINA SADIK KALACAĞIZ
Ulusal bir televizyon kanalına canlı yayında bağlanan Serrac, Libyalılara hitaben, ateşkes anlaşması imzalanmasına yönelik gelişmeler ve siyasi sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Libya'da, "hayatını kaybeden gençlerin kanına, şehitlerin ruhuna" bağlı kalacaklarını ve sivil bir devlet arayışından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Serrac, "Ateşkes anlaşmasını imzalamak gelecekteki anlaşmalar için itici bir adım olacak. Bu, Libyalıların akan kanını durdurma girişimidir. Ateşkesi, ulusal birliği ve sosyal dokuyu korumak amacıyla güçlü olduğumuz bir pozisyonda ateşkesi kabul ettik" diye konuştu.
Serrac, "anlaşmanın bozulması ve silahlı operasyonların başlaması halinde misliyle karşılık vermeye hazır olduklarının" altını çizerek, "Ulusal prensiplerimizden vazgeçmedik. Ateşkes anlaşması ancak ve sadece tiranlık ve silah zoruyla hükmetme hayali kuranların amaçlarını ortadan kaldırma yönünde atılmış bir adımdır" ifadelerini kullandı.
Libyalı tarafların imzalayacağı öne sürülen ateşkes anlaşmasını açık biçimde dile getirmekten kaçınan Serrac, şunları söyledi: "Başlayacağımız siyasi süreç, uzun zamandır hayallerimizdeki devleti kurmak için yaptığımız fedakarlıkların devamı niteliğinde olacaktır. Aramızdaki farklılıklar ancak demokrasi ve diyalog yoluyla aşılabilir. Artık bizim için bir kişinin veya ailenin baskıcı yönetimini kabul etmemiz mümkün değil. Tüm Libyalıları, geçmişi arkada bırakmaya, ayrışmadan vazgeçmeye, barış ve istikrar için safları sıklaştırmaya çağırıyorum."
TARAFLAR DAHA ÖNCE 2017 YILINDA FRANSA'DA MACRON ARABULUCULUĞUNDA BİR ARAYA GELMİŞTİ
TOPLANTI ÖNCESİ HAFTER'E MESAJ
Öte yandan, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Mişri, katıldığı bir ulusal televizyonun canlı yayınında, Moskova seyahatinde Serrac'a eşlik edeceğini söyledi. Mişri, "Ateşkes anlaşmasının, hayatını kaybedenlerin kanından vazgeçmek değil on aydır başkente saldıran Hafter'in silah zoruyla hükmedemeyeceğinin tescili olduğunu" ifade etti.
SİSİ YÖNETİMİ ARAP BİRLİĞİ VE AB'DEN DESTEK
Türkiye ve Rusya'nın çağrı yaptığı Libya'da ateşkes ortamına Mısır'dan destek geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Rusya'nın çağrısının ardından Libya'da yürürlüğe giren ateşkesi desteklediklerini açıkladı. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, Libya'da ilan edilen koşulsuz ateşkesi memnuniyetle karşılıyor ve kardeş ülke Libya'da akan kanın durmasını sağlayacak herkese desteğini ifade ediyor" denildi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Libya'da sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Arap Birliği, Türkiye ve Rusya'nın çağrısının ardından, Libya'da yürürlüğe giren ateşkesten memnuniyet duyduğunu açıkladı. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, ateşkesi memnuniyetle karşıladığını belirterek, Libya’daki bütün taraflara ateşkese uymaları ve gerginliği artıracak faaliyetlerden kaçınmaları çağrısında bulundu. Ateşkesin yürürlükte kalması için iyi niyetli olunması gerektiğine işaret eden Arap Birliği, çatışan taraflardan, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame’nin girişimleri ve Berlin Konferansı sürecine uygun bir şekilde, siyasi müzakerelerin başlatılmasını talep etti.