Dünyada maske savaşı kızıştı! Dünya devi ülkeler biribirine girdi

Covid-19 virüsü Tüm dünyada hayatı kabusa çevirdi. Koronavirüs krizi nedeniyle dünyada şu günlerde en çok aranan ürünler maske, dezenfektan ve solunum cihazları. Birçok kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs salgınına karşı maske ihtiyacını gidermek isteyen ülkeler arasında büyük maske savaşı başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2020 23:30 GÜNCELLEME 04.04.2020 23:31 DÜNYA
Dünyada maske savaşı kızıştı! Dünya devi ülkeler biribirine girdi

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla mücadele eden ülkelerde tıbbi ekipman eksikliği öne çıkıyor. Koronavirüs salgını dünyayı sarsarken, vatandaşlarını virüsten korumak isteyen ülkeler maske, test kiti ve solunum cihazı gibi ekipmanlar için deyim yerindeyse savaşa girdiler.

ALMAN MASKELERİ KAYIP

 

 

Almanya’nın satın aldığı FFP2 tipi 6 milyon maskenin transit olarak mola verdiği Kenya havaalanında ‘iz bırakmadan’ ortadan kaybolduğunu yazdı. Almanya Savunma Bakanlığı’nın doğruladığı olayda, Almanya’nın 6 milyon maskenin parası ödenmediği için maddi zarar yaşanmadığı belirtildi. Geçen hafta cuma günü Almanya’ya ulaşması gereken maskelerin kaybolmasında başka bir ülkenin rolü olup olmadığı bilinmiyor. Ülkede koronavirüsle ilgili satın almalar Savunma Bakanlığı’na devredildi.

ÇEKYA İZİN VERMEDİ

 

 

Tıbbi malzemelerin ülke dışına çıkarılması konusunda sınırlama uygulayan Çekya, Çin’in İtalya’ya göndermek istediği ve ülkede bir depoda bulunan maske ve solunum cihazlarına el koydu. İtalyan makamları, koronavirüs felaketinin yaşandığı ülkeye giden malzemelere el konulmasına sert tepki gösterdi.



İTALYA TUNUS'UN MASKELERİNİ ÇALDI

Tunus Ticaret Bakanı Muhammed el-Museylini, ülkesine tıbbi alkol taşıyan bir gemiye İtalya tarafından el konulduğunu söyledi.

Museylini, 23 Mart tarihinde yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "İtalyanlar, Tunus’a doğru gelen tıbbi alkol yüklü bir gemiye el koydu." dedi.

Olayı Çin'den İtalya'ya tıbbi maske taşıyan bir kamyona Çekya'da el konulmasına benzeten Museylini, "Tüm Avrupa ülkeleri bir histeri yaşıyor. Hepsi koronavirüs (Kovid-19) korkusundan tıbbi ekipmanları çalıyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Museylini, geminin nereden geldiğine ilişkin bilgi paylaşmadı ancak Tunus makamları daha önce Çin’in kendilerine tıbbi malzeme göndereceğini duyurmuştu.

Çin'den, Fransa'nın koronavirüs salgınından en kötü etkilenen bölgelerinden birine gitmek üzere olan maskelerin, ABD'li alıcılar tarafından Fransa'nın ödediğinden üç kat daha fazla nakit ödenerek satın alındığı bildirildi.

Maskeleri taşıyan uçağın tam Şangay Havaalanı'ndan kalkmak üzere olduğu sırada, Amerikalı alıcıların ortaya çıktığı ve destelerce nakit parayla, üç kat daha fazlasını ödediği bildirildi.

Uçak daha sonra, ABD'nin bilinmeyen bir yerine doğru hareket etti.

KANADA'DAN TRUMP'A UYARI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD'li bir üretim şirketinin Kanada'ya koruyucu maske göndermesini durdurma kararının misilleme önlemlerine yol açabileceğini belirterek Donald Trump'ı uyardı.

Trump yönetimi, perşembe günü, Minnesota merkezli koruyucu sağlık ekipmanı üreticisi 3M'ye Kanada ve Latin Amerika'ya koruyucu maske ihraç etmeyi durdurmasını emretmişti.

Trudeau ise tıbbi ekipmanların “sınırın her iki tarafına da geçtiğini” söyledi ve her gün binlerce hemşirenin çalışmak üzere Kanada'dan Detroit'e gittiğini belirtti.

Trudeau, "Bunlar Amerikalıların bel bağladığı şeyler. Sınırımız boyunca, tıbbi ürünler de dahil olmak üzere, temel ürünler ve hizmetlerin karşılıklı ticaretinin miktarını azaltmak ya da bloke etmek hata olur" dedi.

ABD ALMANYA'YA GİDEN MASKELERE EL KOYDU

Corona virüsü salgını nedeniyle Çin’de üretim yapan ABD’li 3M firmasından 400 bin maske sipariş eden Almanya, ABD engeliyle karşılaştı. ABD, maskelerin yarısına el koydu.

FFP2 maskeleri, salgından korunma amaçlı kullanılmak üzere Berlin polis teşkilatı tarafından sipariş edilmişti.

'FRANSA MASKEMİZİ ÇALDI'

İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, resmi internet sitesinden yaptığı bir açıklamayla Çin’den İspanya ve İtalya’ya gönderilecek milyonlarca koruyucu maske ve eldivene Fransa tarafından el konulduğunu iddia etti.

Mölnlycke Genel Müdürü Richard Twomey, malzemelerin Fransa üzerinden İtalya ve İspanya’ya gönderileceğini belirterek, Paris hükümetinin gönderinin yapılacağı sırada sağlık ürünleri ihracatını yasaklayarak kendilerinin olmayan maske ve eldivenlere el koyduğunu söyledi. Twomey, Fransa’nın bu hamlesinden sonra Çin’den ithal edilecek yeni sağlık malzemelerinin, İtalya ve İspanya’ya Belçika üzerinden gönderileceğini kaydetti.