Fransa'dan kriz çıkartacak Türkiye açıklaması! NATO'ya inanılmaz çağrı, Ankara'dan sert cevap
Fransa Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Libya politikasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türk donanması, NATO görevini gerçekleştiren Fransız gemisine karşı agresif davranışlarda bulundu. NATO, Türkiye ile ilgili bir sorun yokmuş gibi davranamaz, bu sorun çözülmeli. Türkiye'nin hareketleri karşısında NATO kafasını kuma gömemez" denildi. Fransa'nın taciz iddiasına Türkiye'den yanıt geldi.
ABONE OLTürkiye'nin Libya politikası nedeniyle iplerin gerildiği Fransa'dan tansiyonu daha da artıracak açıklamalar geldi.
Elysee Sarayı'nın, Ankara'nın Libya'daki hamlelerini "agresif" ve NATO'dan faydalanmakla itham ettiği ifadelerinin ardından, bu kez Fransız Savunma Bakanlığı ortalığı karıştırma girişiminde bulundu.
TACİZ İDDİASI
NATO Savunma Bakanları zirvesi öncesi Reuters'a konuşan bir bakanlık yetkilisi, Türk donanmasına ait gemilerin, NATO görevini yürüten Fransız savaş gemilerini taciz ettiğini öne sürdü.
TACİZ İDDİASININ PERDE ARKASINI FRANSIZ BASINI YAZDI
Fransa'da yayınlanan "Valeurs Actuelles" adlı basın kuruluşunun iddiasına göre; Libya'ya giden "Çirkin" adlı Türk kargo gemisine müdahale etmeye çalışan Fransız donanması, Türk donanmasının müdahalesi sonrasında çekilmek zorunda kaldı. Bu müdahaleye karşı Türk fırkateynlerinin radar aydınlatması uygulaması ile uyardığı Fransız donanması amacına ulaşamadan geri döndü. Fransız kaynaklara göre; bu radar aydınlatma uygulaması, bir gemiye ateş açmadan önce uygulanan son ihtar anlamına geliyor.
"NATO KAFASINI KUMA GÖMEMEZ"
Türkiye'nin son adımları karşısında NATO'nun kafasını kuma gömemeyeceğini söyleyen yetkili, "Birlik içinde karmaşık anlar olabileceğini biliyoruz ama deve kuşu gibi davranıp ortada bir Türkiye sorunu yokmuş gibi yapamayız. Bunu görmeli, konuşmalı ve çözmeliyiz" dedi.
TÜRKİYE'DEN CEVAP
Türk donanmasının NATO misyonu yürüten bir Fransız gemisini taciz ettiği iddiasının gerçek dışı olduğu, NATO görevindeki Fransız gemisine talebi üzerine Türk donanması tarafından yakıt ikmali dahi yapıldığı belirtildi. Söz konusu Fransız askeri gemisinin NATO usullerini ve denizde emniyet kurallarını ihlal edecek şekilde süratle manevra yaptığına dikkati çeken Türk askeri yetkililer, konunun NATO askeri makamlarıyla da paylaşıldığını bildirdi.
Açıklamanın tamamı;
"Türk Silahı Kuvvetleri, tehlikeli hareketin, tacizin, dostane faaliyetlerin, iş birliğinin, dayanışmanın ve koordinasyonun ayırdını yapacak tecrübeye sahiptir. Ayrıca müttefikler arasında sahada herhangi bir sorun yaşanması durumunda uygulanacak koordinasyon, iş birliği, karşılıklı çalışabilirlik prensip ve usullerine de hakimdir. Arazideki müttefik unsurları arasında bugüne kadar olduğu gibi, kolaylıkla ve NATO usulleri doğru şekilde uygulandığı takdirde halledilebilecek basit bir koordinasyon sorununun, basında gündeme getirilmesi, İttifakın dayanışma, iş birliği ve koordinasyon ilkeleri ve müttefiklik ruhu ile bağdaşmamaktadır. Taciz edildiği iddia edilen Fransız harp gemisine, iddia edilen olay öncesinde tarafımızdan yakıt ikmali yapıldığı da dikkate alınırsa, ithamın ne kadar yersiz ve maksatlı olduğu açıktır. Ayrıca anılan olay esnasında, Fransız harp gemisinin seyir emniyetini tehlikeye atacak, NATO usullerini ve denizde emniyet kurallarını ihlal edecek şekilde yüksek süratli ve tehlikeli manevra yapmış olmasından söz edilmemesi de manidardır. Fransız gemisi bu yakın ve tehlikeli manevrayı yaparken, ilave seyir güvenliği için Türk harp gemisi tarafından atış kontrol radarı üzerindeki kamera ile gözetlenmiş, ancak hiçbir surette radar ile izleme yapılmamıştır. 20 deniz mili sürat ile deniz emniyetini tehlikeye atacak şekilde bir müttefik harp gemisine yaklaşmak usullere ne kadar uyar? Ayrıca, Fransız gemisinin, NATO Deniz Muhafızı Harekatı için Orta Akdeniz'de bulunduğu sürece Türk gemileri ile sürekli muhabere irtibatı olmasına rağmen olay esnasında Fransız gemisi tarafından gemimizle hiçbir muhabere irtibatı kurulmamıştır. Konu NATO askeri makamları ile de paylaşılmıştır. Müttefikimizden beklentimiz, varsa bu tür sorunların mevcut usuller ve esaslar çerçevesinde, ittifakın dayanışma ruhu içerisinde, koordinasyon ve diyalog ile çözümlenmesidir. Türkiye, her zaman olduğu gibi bugün de ittifak içerisindeki görev yükümlülüklerini yerine getirmiş ve yerine getirmektedir."NATO makamları ile de belgeler ve kayıtlar paylaşılmaktadır. Gerektiğinde elimizdeki tüm detaylı verileri de paylaşmaya hazırız. Kasıtlı bir davranışta bulundular, üzüntü verici. Olayın bu şekilde dostluk ve müttefiklik ruhuna aykırı bir şekilde gelişmesi bu aşamaya gelmesi bizi üzmüştür."