AB'nin Doğu Akdeniz kararı sonrası Türkiye'den ilk açıklama

AB'de dün Doğu Akdeniz konulu görüşme gerçekleştirildi. Toplantısı sonrası AB'den yapılan çağrıya Türkiye'den yanıt geldi. Türk Dışişleri "Türkiye diyalog ve müzakereden yanadır. Meşru hak ve çıkarlarını korumakta kararlıdır. AB'nin çağrısı Türkiye'ye değil, Doğu Akdeniz'de tek taraflı ve kışkırtıcı adım atanlara ve Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarına saygı göstermeyenlere yönelik olmalıdır" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.08.2020 10:06 GÜNCELLEME 15.08.2020 10:48 DÜNYA
AB'nin Doğu Akdeniz kararı sonrası Türkiye'den ilk açıklama

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Belarus'taki seçim sonrasında protestoculara yapılan müdahale, Beyrut'taki patlama ve Venezuela gibi konuları görüşmek üzere AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlığında videokonferans yöntemiyle olağanüstü toplanmıştı.

 

AB'DEN AÇIKLAMA

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Bakanlar, Türkiye ile ilişkilere verdikleri önemi hatırlattılar. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve buradaki kaynakların kullanılması ile ilgili konuların, tek taraflı eylemlerle değil, ancak iyi niyetle, uluslararası hukuka uygun ve iyi komşuluk ilişkileri ilkesi doğrultusunda diyalog ve müzakere yoluyla ele alınabileceğinin altını çizmiştir" denildi.

 

Açıklamada ayrıca, AB bakanlarının Türkiye'ye karşı alınacak önlemler için AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e yetki verdiği belirtildi. Borrell, 27-28 Ağustos'ta Berlin'de yapılacak AB toplantısında, ekonomik yaptırımlar dahil Türkiye'ye karşı alınabilecek olası kararları açıklaması gerekiyor. Fakat olası yaptırımların uygulanması için 27 üye ülkenin onayı gerekiyor.

Yunan-Rum ikilisi AB'den beklediğini bulamadı

TÜRKİYE'DEN AB'YE YANIT

Konu ile alakalı açıklama yayımlayan Türk Dışişleri, "Türkiye diyalog ve müzakereden yanadır. Meşru hak ve çıkarlarını korumakta kararlıdır. AB'nin çağrısı Türkiye'ye değil, Doğu Akdeniz'de tek taraflı ve kışkırtıcı adım atanlara ve Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarına saygı göstermeyenlere yönelik olmalıdır" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Haber7