Türkiye'nin doğalgaz keşfi dünya basınında yankılandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervinin bulunduğunu açıkladı. Müjde, dünya basınında da ses getirdi. Erdoğan'ın konuşması uluslararası televizyon kanallarında canlı olarak yayınlanırken, dış basında da Türkiye haberleri yankılandı.
ABONE OLCumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesi, Türkiye için yeni bir başlangıcı oldu. 320 milyar metreküp rezerve sahip bir gaz keşfi yapan Fatih sismik araştırma ve sondaj gemisi, Tuna-1 mevkiinde tarihe imza attı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurusunu gerçekleştirdiği bu tarihi olay Türkiye'de de ilgiyle izlenirken , yurt dışında da canlı ve son dakika görüntüleriyle takip edildi.
CANLI YAYINLANDI
Türkiye'nin keşif duyurusu sonrasında televizyon kanalları ve ajanslar canlı takip gerçekleştirdi. Yunan ERT 1 televizyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından uzmanlardan görüş alırken, değerlendirmeler yapıldı. Erdoğan'ın konuşması da canlı olarak Yunan ekranlarına yansıdı.
Al Jazerra da Erdoğan'ı canlı takip eden diğer bir kanal oldu. Konuşmayı başından sonuna kadar ekranlarında dakikalar boyunca veren kanal, program sonrasında da Türkiye'nin keşfine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
İNTERNET FATİH İLE ÇALKALANDI
Televizyon kanallarının yanı sıra uluslararası pek çok medya kuruluşu Türkiye için tarihi bir gün olan bu günü manşetlerine taşıdı. Yabancı basın arasında en çok dikkat çekenler Yunan medya kuruluşları oldu. Kathimerini'de manşette yer alan haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dev bir gaz sahası keşfettik" sözleriyle verdi.
Yunan medyası Skai News, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın açıklamasını son dakika vererek, keşfin resmi olarak duyurulduğunu açıkladı. Ayrıca Erdoğan`ın Doğu Akdeniz`de faaliyetleri sürdürme mesajlarına da dikkat çekildi.
Rusya merkezli Sputnik`te Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın bölgede başka doğalgaz kaynaklarının bulunma ihtimalinin yüksek olduğu açıklamasına dikkat çekildi.
Avrupa ağırlıklı yayın yapan Euronews`teki haberde, bulunan gazın 2023`te kullanıma hazır hale getirilmesinin planlandığı bilgisi verildi.
Lübnan merkezli Daily Star`da Türk sondaj gemisi Fatih, son bir aydır Batı Karadeniz`de Tuna-1 sektöründe arama çalışmaları yürüttüğü hatırlatılarak, finansal piyasadaki dalgalanmaları hafifletebileceği söylendi.
Uluslararası uzmanlar, Türkiye’nin Karadeniz’deki doğalgaz rezervi keşfini İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a yorumladı.
Analistler ön aşamadaki bu keşfin ticari olarak uygulanabilir olmasının teyit edilmesi halinde ciddi bir büyüklüğü temsil edebileceğine işaret etti. Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie’den Ashley Sherman, daha fazla sondaj kuyusuyla keşfin kesinleştirilmesi gerektiğine işaret ederek “Bu, bu zamana kadar Türkiye’de ve Karadeniz’de yapılmış en büyük keşif. Türkiye’nin enerji tedariki ve Karadeniz’in derin deniz varlığı konusundaki söylem üzerinde potansiyel olarak çok büyük sonuçları olabilir” dedi.
Amerikan Wall Street Journal’a göre enerji uzmanları, Türkiye’nin Karadeniz’de doğalgaz keşifinin ticari uygulanabilirliği ve gazın kalitesi konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Türkiye’nin cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te offshore doğalgaz kuyusunu üretime geçirmeye hazırlandığı belirtilerek bu hedefin ‘epey iddialı’ olduğu yorumu yapılırken hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin yurtdışına yönelik enerji bağımlılığının azalacağı ifade edildi.