ABD'de önemli gelişme: BAE'ye F-35 satışına yeşil ışık

Başkan Trump'ın başdanışmanı Kushner, İsrail-BAE anlaşmasının "BAE'nin F-35 satın alma ihtimalini artırması gerektiğini" söyledi. Kushner, F-35'ler için Washington'da kulis yaparken, Trump da satış için "olabilir" demişti. İsrail ise F-35 satışına mesafeli. Orta Doğu'da F-35'leri kullanan tek ülke konumunda olan İsrail, S-400 krizi patlak verdiğinde F-35'lerin Türkiye'ye gelmemesi için lobi faaliyetleri yürütmüştü.

ABONE OL
GİRİŞ 24.08.2020 09:29 GÜNCELLEME 24.08.2020 10:43 DÜNYA
ABD'de önemli gelişme: BAE'ye F-35 satışına yeşil ışık

Amerikan CNN kanalında Fareed Zakaria'nın programına konuk olan ABD Başkanı Donald Trump'ın başdanışmanı ve damadı Jared Kushner, İsrail-BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

"UZUN SÜREDİR F-35 ALMAK İSTİYOR"

Anlaşmanın Orta Doğu barışına büyük katkı sağlayacağını savunan Kushner, BAE'nin uzun süredir ABD'den F-35 savaş uçakları satın almak istediğini belirtti.

 

"F-35 ALMA İHTİMALİ ARTMALI"

İran'ın bu satış işleminden rahatsız olduğunu savunan Kushner, "Gerçek şu ki bu yeni barış anlaşması onların bu uçakları alma ihtimalini artırmalı, ancak şu noktada bu halen değerlendirdiğimiz bir şey" ifadesini kullandı. Kushner ayrıca, söz konusu muhtemel F-35 satışının ancak Pentagon ve Dışişleri Bakanlığının ilgili değerlendirmeleri sonucunda mümkün olabileceğini vurguladı.

KUSHNER'İN KULİS YAPTIĞI İDDİA EDİLMİŞ, TRUMP İSE SATIŞA SICAK BAKTIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Geçen hafta CNN'de yer alan bir haberde, Kushner'in BAE'ye F-35 satılabilmesi için Washington'da kulis yaptığı ve Pentagon ile ilgili kurumların bu durumdan rahatsız olduğu iddia edilmişti. Trump da birkaç gün önceki açıklamasında BAE'ye muhtemel F-35 satışı konusunun değerlendirildiğini ifade etmişti.

BAE-İSRAİL ANLAŞMASI

ABD öncülüğünde gerçekleşen görüşmeler sonucunda Trump, 13 Ağustos'ta, İsrail ile BAE'nin resmen "normalleşme" sürecini başlatacak anlaşma konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı.

İSRAİL SATIŞA MESAFELİ

Tel Aviv yönetimi, F-35 satışa mesafeli duruyor. Şu an Orta Doğu'da F-35'leri kullanan tek ülke konumunda olan İsrail, S-400 krizi patlak verdiğinde F-35'lerin Türkiye'ye gelmemesi için lobi faaliyetleri yürütmüştü.

KAYNAK : Haber7, AA