Rum tarafı BM'den yardım istedi: Açılmasına izin vermeyin
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin açmak için son hazırlıklarını yaptığı Kapalı Maraş bölgesi için Güney kesimi, diplomatik engeller oluşturmaya çalışıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Türkiye'nin Gazimağusa'daki 46 yıldır kapalı olan Maraş'ı turizme açmasına izin vermeme çağrısı yaptı.
ABONE OL1974'te kapatılan ve 46 yıldır atıl vaziyette bulunan Kapalı Maraş, KKTC hükümetinin girişimleriyle yeniden hizmete geçirilmek üzere açılmaya çalışılıyor. Özellikle çalışmaların son düzlükte olduğu bilgisini aktaran KKTC Başbakanı Ersin Tatar, yakın bir süre içerisinde Maraş konusunda çözümün sağlanacağı bilgisini aktarırken, Rum tarafı Maraş'In turizme kazandırılmaması ve açılmaması için engel oluşturmaya çalışıyor.
Rum yönetimi Cumhrbşakanı Nikos Anastasiadis, Maraş'ın açılmaması için BM'den yardım istedi.
BM'YE AÇILMASIN ÇAĞRISI
Hükümet Sözcüsü Kiriakos Koushos, Anastasiadis ve Guterres'in telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.
Koushos'un aktardığına göre Anastasiadis, Guterres'in Türkiye'nin Maraş'la ilgili planlarına müdahale etmesini isteyerek şehrin yeniden yapılandırılması ve yasal sakinlerinin dönmesi olasılığının araştırılması için iki toplumlu bir komite kurulması yönündeki teklifini yineledi.
Koushos, "Anastasiadis, Guterres'e Maraş'ın tek taraflı olarak açılmasının ve Türk gemilerinin Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesindeki sondaj çalışmalarının gebe olduğu olumsuz sonuçları anlattı. Ona göre bu eylemler, Kıbrıs sorununun çözümü için mutabık kalınan esaslardan cayma niyetinde olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
KAPALI MARAŞ KONUSU
Koushos, Türkiye'nin eylemlerinin Maraş'ın statüsünü belirleyen BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla tamamen çeliştiğini ve Kıbrıs müzakerelerin Crans-Montana'da kaldığı yerden yeniden başlatılmasına yönelik çabaları olumsuz etkilediğini savundu.
Şubatta Türkiye ve Kuzey Kıbrıs, 1974 'Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan bu yana 46 yıldır kapalı olan 'hayalet şehir' Maraş'ın yerleşime açılmasına ve turizmin başkenti haline getirilmesine karar vermişti.
Maraş, 1974 Kıbrıs Harekâtı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehir. Kamuoyu tarafından 'hayalet şehir' olarak adlandırılan, 46 yıldır sivillerin girişinin yasak olduğu şehir adeta film sahnelerini andırıyor. İçinde evlerin, otellerin, okulların ve eğlence mekanlarının olduğu, doğanın ele geçirdiği yerleşim yeri tekrardan hayata döndürülmeyi bekliyor.