İlk koronavirüs aşısı vurulmaya başlandı! Yeni bulunan tedavi yöntemi de açıklandı
Dünyada üretilen ilk Kovid-19 aşının toplu aşılanması resmen başladı. Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasiya Rakova, Kovid-19'a karşı geliştirilen aşının tescili sonrası, araştırma çalışmaları kapsamında başkent sakinlerine vurulmaya başlandığını belirtti. Öte yandan bilim insanları, "kan temizleme" yöntemiyle Kovid-19 hastalarının tedavi edilebileceğini açıkladı.
ABONE OLMoskova Belediye Başkanı'nın sosyal gelişmeden sorumlu yardımcısı Anastasiya Rakova, yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşının tescil sonrası araştırma çalışmaları kapsamında Moskovalılara aşı vurulmaya başlandığını söyledi.
AŞI OLMAK İÇİN 35 BİNDEN FAZLA RUS BAŞVURU YAPTI
Rakova, "Bu çalışma, aşının herkesin kullanımına açık olacağı tarihe yaklaşmamızı sağlayacak. Araştırmanın ilk katılımcılarına bugün aşı yapıldı" dedi ve ekledi: "Aşı yaptırmak isteyenlerin sayısı günden güne artıyor. Yoğun talep gördüğümüzü söyleyebilirim. Daha şimdiden 35 binden fazla Moskovalı başvuruda bulundu. Şu anda başkentte, koronavirüse karşı aşılama çalışmaları altı sağlık kuruluşunda yapılıyor, ileride hastane sayısı 20'ye çıkarılacak."
MOSKOVALILARA "DENEMELERE SİZ DE KATILIN" ÇAĞRISI
Moskova kent yönetimi ile aşıyı geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi, başkent sakinlerini deneye katılmaya davet ediyor, aşılama ücretsiz olarak yapılıyor, araştırmaya 40 bin gönüllünün katılması gerekiyor.
AŞI İKİ ETAPTA VURULACAK
Anastasiya Rakova'ya göre aşı iki etapta vurulacak. İlk etapta gönüllülere aşının ilk bileşeni, 21 gün sonra ise ikinci bileşeni verilecek. Bileşenler, içlerinde bulunan aktif maddeler açısından farklılık gösteriyor, bu yöntem bağışıklık savunmasının güçlendirilmesi için kullanılıyor.
YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ: KAN TEMİZLEME
Öte yandan Bilim insanları, sünger gibi çalışan boncuklarla dolu bir filtreyle Kovid-19 hastalarının kanının temizlenebileceğini açıkladı. ABD'de üretilen ve sepsis hastaları için hali hazırda kullanılan CytoSorb adlı cihaz, hastaların kanını saflaştırarak sitokin adı verilen toksik bileşikleri ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar, bu şekilde Kovid-19 hastalarının ölümüne neden olan ve aşırı bağışıklık tepkisinin sonucunda ortaya çıkan sitokin fırtınasının önüne geçilebileceğini söyledi. Şu anda cihazın Kovid-19'a karşı test edildiği ve şimdiye kadar 30 ülkede 200'den fazla hastanın tedavi edildiği açıklandı.