Hollanda'dan Türkiye açıklaması

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Wittenburg Konferansı 8. Toplantısı'nda "Türkiye ile ortaklığımızın son derece önemli olduğuna inanıyorum" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Şimdi Türkiye ile AB arasında yenilenen bir diyalog için bir fırsat penceremiz var" açıklamasını yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.01.2021 11:21 GÜNCELLEME 27.01.2021 13:48 DÜNYA
Hollanda'dan Türkiye açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Wittenburg Konferansı 8. Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Blok, burada yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çevrim içi gerçekleştirilen toplantıda, karşılıklı çıkar, yenilikçilik, güvenlik ve bölgesel meseleler başta olmak üzere birçok konuyu ele alacaklarını belirterek, toplantı kapsamında birlikte çalışabilmenin yöntemlerini arayacaklarını ifade etti. Hollanda ve Türkiye arasında NATO çerçevesinde savunma alanındaki iş birliğinin de devam edeceğini vurgulayan Blok, "Tabii ki farklı düşüncelerimiz olabilir ancak ortaklığımızın son derece önemli olduğuna inanıyorum" dedi. Hollanda ve Türkiye arasındaki müttefikliğin çok eski yıllara dayandığına işaret eden Blok, iki ülke arasında birçok alanda son derece önemli iş birliği konuları bulunduğunun altını çizdi.

Bakan Blok, konuşmasında, Hollanda ve Türkiye'nin, göç akını ve terör örgütü DEAŞ'la mücadele gibi konularda ortaya koyduğu iş birliğinin önemine değindi.  Blok, "Terörizmle mücadele konusunda Türkiye son derece hassas bir bölgede bulunuyor. Bu bölge ve bölgenin getirdiği koşullar her iki ülkenin de güvenliğine tehdit oluşturur nitelikte. Biz bu problemleri birlikte çalışarak aşabiliriz" diye konuştu. İki ülkenin, göçün getirdiği tehditlerle de baş edebilmek için birbirine ihtiyacı olduğunun altını çizen Blok, şu ifadeleri kullandı: "Bu anlamda, Türkiye'nin, göç akınını kontrol edebilmek için inanılmaz çabaları var. Türk Sahil Güvenlik Kuvvetleri göçmenleri bir taraftan denizden kurtarmaya çalışırken bir taraftan da bununla ilgili siyasi çelişkiler de yaşıyoruz çünkü Avrupa'daki ülkeler istenilen sayıda mülteciye ev sahipliği yapamıyorlar. Aynı zamanda mültecilerin sağlık ve eğitim hizmetlerine de erişmesi gerekiyor. Bu çerçevede, Türkiye bu çocukların ilk ve orta okul kurumlarına entegre edilmesi gibi birçok başarıya imza attı. Bunlar gerçekten son derece kayda değer başarılar."

Çavuşoğlu ise, "Orta Doğu, Kıbrıs, Libya, Suriye ve Kafkasya'daki önemli gelişmelerin yaşandığı yoğun bir yıldı. AB, aralık zirvesinde Türkiye'ye elini uzattı ve biz de olumlu yanıt verdik. Şimdi Türkiye ile AB arasında yenilenen bir diyalog için fırsat penceremiz var" açıklamasını yaptı. Çavuşoğlu, 20-22 Ocak 2020 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’e düzenlediği ziyaret kapsamında AB Konseyi Başkanı Charles Michel'le görüşmelerinde bir zaman çizelgesi dahilinde "somut adımlar için bir yol haritası" üzerinde anlaşma sağladıklarını anımsattı. Türkiye ile AB arasında samimi bir ortaklığın göç, ticaret, enerji, güvenlik, savunma, Suriye, Libya, Balkanlar ve Kafkaslar dahil olmak üzere birçok önemli konuda gerçek değişikliğe yol açabileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, tarafların 2016'daki göç krizi döneminde ortaklıklarının kabiliyetini ortaya koyduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Türkiye ve AB'nin ortak çabaları sayesinde Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ortaya çıkan en büyük insani krizi idare edebildik" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, "Türkiye, aday ülke olarak, en yüksek düzeyde kararlılıkla gerçek bir ortaklığa hazır" dedi. Tüm ilişkilerde olduğu gibi iki tarafın da bazı beklentileri olduğunu aktaran Çavuşoğlu, Türkiye'nin beklentileri arasında 18 Mart Mutabakatı'nın tüm boyutlarıyla yenilenmesi ve bu çerçevede katılım süreci, gümrük birliğinin güncellenmesi, vize serbestisi, göç alanında iş birliği, üst düzey diyalog ve terörle mücadelede iş birliğinin ele alınması gibi konuların bulunduğunu kaydetti.

KAYNAK : AA