To Vima, Türkiye'yi S-400'ü kopyalamaya çalışmakla suçladı
Sırf Türkiye düşmanlığı yapmak için Rus basını tarafından ortaya atılan cılız iddiaları allayıp pullayan ve manşete taşıyan Yunan To Vima gazetesi, haberinde, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini kopyalamak için büyük çaba gösterdiğini iddia etti.
ABONE OLDoğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Fransa'yı yanına çekmek için milyarlarca euro harcayarak 18 adet Rafale jeti alan Atina yönetimi, Ege ve Akdeniz'de hava üstünlüğünü ele geçirmek için de ABD'den F-35'leri istemişti.
YUNANİSTAN'IN SİLAHLANMA PROGRAMI
2020 Eylül'ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 11,5 milyar euroluk savunma programıyla, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıklamıştı. Bu program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa'dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027'ye kadar modernizasyonu planlanıyor. Yunan hükümetinin F-35 alımı isteği de var. Atina, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD'ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yapmıştı. Ayrıca tam zamanlı görev yapacak 15 bin profesyonel askerin beş yıl içinde orduya alınması öngörülüyor.
"S-400'LERİ KOPYALAMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Hemen hemen her gün manşetleri Türkiye'nin süslediği Yunanistan'da, günün en çılgın haberi ise To Vima gazetesinden geldi. Rusya'daki bazı internet sitelerinde yer alan haberleri kaynak göstererek haber yapan To Vima, Türkiye'nin satın aldığı S-400 füze savunma sistemini kopyalamaya çalıştığını ileri sürdü. Moskova'nın Ankara'dan gelen teknoloji transferi teklifini kabul etmediğini savunan To Vima, Türkiye'nin daha önce de Çin'in füze sistemini kopyalamayı denediğini ancak başarısız olduğunu iddia etti.
BAKAN AKAR'DAN S-400'LERE "GİRİT MODELİ" TEKLİFİ
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 savunma sistemleri konusunu Hürriyet gazetesine konuşan Hulusi Akar, Yunanistan'ın Girit Adası'nda bulundurduğu S-300 hava savunma sistemlerini örnek verdi. Akar, Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO'ya katılan birçok Avrupa ülkesinde hala Sovyet döneminden kalma silah sistemlerinin olduğunu vurgulayarak, "Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO’ya katılan birçok Avrupa ülkesinde hala Sovyet döneminden kalma silah sistemleri var. Bu silahlar da pekala NATO içinde sistemde tutuluyor. Biz de bunu söyledik, Girit'teki S-300'lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, bunu müzakereye açığız dedik" dedi.