UAEA: İran'da bildirilmeyen nükleer malzemelerden derin endişe duyuyoruz

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran’da bildirilmeyen nükleer maddeler konusunda “derinden endişeli” olduğunu ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2021 22:57 GÜNCELLEME 03.03.2021 00:00 DÜNYA
UAEA: İran'da bildirilmeyen nükleer malzemelerden derin endişe duyuyoruz

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, çevrimiçi düzenlenen UAEA yönetim kurulu toplantısında, antropojenik kaynaklı çok sayıda uranyum parçacıklarının varlığının, İran tarafından bildirilmeyen bir yerde nükleer madde ve/veya nükleer madde bulaşmış ekipmanların bulunuyor olabileceğinin açık bir belirtisi olduğunu söyledi.

İRAN TARAFINDAN BİLDİRİLMEMİŞ OLMASINDAN DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Grossi, "İran'dan güvenilir bir teknik açıklama gelmediği için, UAEA bu beyan edilmemiş yerde beyan edilmemiş nükleer malzeme mevcut olabileceğinden ve söz konusu nükleer malzemelerin Güvenlik Denetimi Anlaşması uyarınca İran tarafından bildirilmemiş olmasından derin endişe duyuyor" dedi ve İran'ın, UAEA'nın diğer üç yerde nükleer materyallerin var olup olmadığına ilişkin sorularını da yanıtlamadığını sözlerine ekledi.

Grossi toplantıdan sonra basın mensuplarına ajansın, ek protokolü ve "Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na (JCPOA) özgü şeffaflık tedbirlerini" kaybettiğini söyledi.

"Size bir örnek vermem gerekirse, kuşku duyduğum, bildirilen bir tesisin bir parçası olan bir yere gitmek istesem, gidemem" ifadelerini kullanan Grossi, "Bu çok büyük bir kayıp" diye ekledi.

Grossi, İran ile 21 Şubat'ta varılan anlaşmanın, "İran yasalarına uygun geçici teknik bir mutabakat olduğunu" vurguladı ve şöyle devam etti:

"Bu mutabakat, İran'ın söz konusu taahhütleri uygulamaya devam etmesi durumunda ajansın, İran'ın JCPOA kapsamındaki nükleerle ilgili taahhütlerini tam olarak incelemesini ve izlemesini sağlamayı amaçlamaktadır" dedi.

UAEA Başkanı gazetecilere verdiği demeçte, ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanının her ikisinin de "amaçlarının JCPOA'ya dönmek olduğunu" dile getirdiklerini ve "bunu yapmanın yollarını ve araçlarını araştırdığını" söylerken diploması ve istişareye zaman tanımanın önemli olduğunu vurguladı.

Grossi, "Bu zaman alacaktır" dedi ve şöyle devam etti: "Umarım kabul edecekler ve biz de onları destekleyeceğiz."

P5+1 ülkeleri (Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD'nin yanı sıra Almanya) 2015 yılında İran'ın nükleer programına ilişkin JCPOA anlaşmasını imzalamıştı ancak Washington 2018'de, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın döneminde nükleer anlaşmadan çekilmişti.