Rusya'nın savaş uçağı teklifine Bakan Varank'tan cevap
Rusya Askeri Teknik İş birliği Federal Servisi (FSVTS), geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye Su-35 ve Su-57 savaş uçaklarının sevkiyatını teklif etmişti. Konu ile alakalı konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Moskova'nın bu alanda iş birliği teklifini olumlu değerlendirebileceklerini belirterek, Rusya'dan bu jetlerin alınabileceğini söyledi.
ABONE OL- Türkiye, ABD Patriotları satmayınca Rusya'dan S-400 satın aldı.
- Bu sebepten ötürü Washington Ankara'yı F-35 programından çıkardı.
- Ankara milli savaş uçağını geliştirirken, aynı zamanda diğer jetleri de radarına aldı.
- Türkiye ile gelişen ilişkiler çerçevesinde Moskova, Su-35 ve Su-57 tedarikini teklif etti.
- Ankara bu teklife sıcak baktığını açıkladı.
- Ancak şu ana kadar herhangi bir resmi anlaşma imzalanmadı.
Rusya'dan S-400 alımı sebebiyle Türkiye'nin F-35 programından çıkartılması, "Ankara yeni bir savaş uçağı mı alacak?" sorularının sorulmasına neden oldu.
ERDOĞAN BİZZAT İNCELEMİŞTİ
Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya gelmiş ve ikili 5. nesil savaş uçağı Su-57'yi yakından incelemişti.
HENÜZ RESMİ BİR ANLAŞMA YOK
Daha sonra yapılan açıklamalarda iki ülke de Rus savaş jetlerinin Türkiye'ye tedariki konusunda olumlu sinyaller vermişti.
Ancak bugüne kadar herhangi bir resmi anlaşma imzalanmadı.
İLK ÖNCELİK YERLİ UÇAĞI GELİŞTİRMEK
Türkiye motivasyonunun büyük bir bölümünü yerli savaş uçağını geliştirmeye verdi.
VARANK: TEKLİFE SICAK BAKIYORUZ
Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Rusya Askeri Teknik İş birliği Federal Servisi (FSVTS) yetkilileri, Türkiye'ye Su-57 ya da Su-35 satmaya ve görüşmeleri ilerletmeye hazır olduklarını söylemişti.
Bu açıklamadan günler sonra Rus Sputnik haber ajansına konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, başta Su-35 ve Su-57 olmak üzere Rusya'nın yeni nesil savaş uçakları ve Rusya'nın bu alanda iş birliği teklifini olumlu değerlendirebileceklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Ülkelerle işbirliklerimizi kendi ihtiyaçlarımız ve iki ülkenin karşılıklı çıkarları temelinde değerlendiriyoruz. Şu anda bizim asgari olarak havacılık alanında neye ihtiyacımız olduğu, gelecekte bir ihtiyaç karşımıza çıkar mı şeklindeki değerlendirmeler, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile askerlerimizin ortaklaşa planlamaları ile oluyor. Kategorik olarak bizim, 'X ülkesinin uçağına karşıyız, Y ülkesinin uçağına karşıyız' dememiz mevzu bahis olamaz. Eğer mevcut ihtiyaçlarımıza dönük Rusya'da bir uçak varsa ve bizim bunu kendi sistemimize sokup çalıştırma manasında zorluk olmayacaksa biz tabii bu uçağı Rusya'dan ya da Avrupa'da başka bir ülkeden de alabiliriz."