Katar Emiri, Türkiye'nin ürettiği yerli silah ULAQ SİDA'yı inceledi
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Katar'da Türk şirketlerin de katıldığı bir fuarda, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ULAQ SİDA'ya büyük ilgi gösterdi. ARES Tersane Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu'ndan bilgi alan Al Sani, ULAQ'ı büyük bir ilgiyle dakikalarca inceledi.
ABONE OLKatar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, başkent Doha'da bu yıl 13'üncüsü düzenlenen "Milipol Qatar Fuarı"na katıldı.
ULAQ'A ÖZEL İLGİ
Türk şirketlerin de katıldığı güvenlik ve sivil savunma fuarına ziyaretçi akını gerçekleşirken, Al Sani, Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı (SİDA) ULAQ'a büyük ilgi gösterdi.
KATAR EMİR'İ ULAQ HAKKINDA BİLGİ ALDI
ARES Tersane ve METEKSAN tarafından geliştirilen ULAQ standını ziyaret eden Al Sani, ULAQ hakkında ARES Tersane Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu'ndan bilgi aldı.
Türkiye'den Nurol Makina, Desan Tersanesi, Ares Tersanesi ve Yonca-Onuk şirketlerinin katıldığı ve 3 gün sürecek fuara, 17 ülkeden 143 firma katıldı.
ULAQ'IN ÖZELLİKLERİ
ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort, Gemisavar gibi Muharip görevlerin yanında Keşif, Gözetleme, Elektronik Harp, Jamming (Karıştırma), Mayın Avlama, Haberleşme ve İstihbarat görevleri de icra edebilecek. ULAQ operasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli silah ve sistemlerle donatılabilecek.
SİDA, karadan mobil araçlarla yönlendirilebildiği gibi, komuta kontrol merkezlerinden veya fırkateyn gibi yüzer platformlar tarafından da kullanılabilecek. Sadece uzaktan kontrol edilebilen bir platform olarak kalmayacak ULAQ, yapay zeka ve otonom davranış özellikleri ile çağın ilerisinde yeteneklerle donatılabilecek.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Boy: 11 m
- Menzil: 400km (215 Nm)
- Azami Hız: 65km/saat (35 Kts)
- Faydalı Yük Kapasitesi: 2.000 Kg
- Silahlar: 4xCirit ve 2xUMTAS & L-UMTAS
- Kara ve Deniz Araçlarından Kontrol Edilebilme
- Otonom Seyrüsefer ve Yapay Zeka Kabiliyeti
- Gündüz ve Gece Görüş Sistemleri
- Pasif ve Aktif Stabilizasyon Sistemleri
- Drone Takviyeli Mobil Sahil Kontrol İstasyonu
- Artırılabilir Uzaktan Kontrol Menzili
- Milli Güvenlikli Haberleşme Altyapısı
- Bot Üzerinde Lokal Kontrol İstasyonu
- Teleskobik Anten Sistemi
- Yaralı Stabilite Kabiliyeti
- İHA, SİHA, TİHA ile Müşterek Harekat Kabiliyeti
- Sea Seate 5 Durumunda Görev Yapabilme
- Sea Seate 6 Durumunda Hayatta Kalabilme Kabiliyeti
SİLAH KONTROL İSTASYONU
- Kaptan Konsolu
- Nişancı (Faydalı Yük Operatör) Konsolu
- Kullanıcı Dostu Arayüz tasarımı
- 200 Km’den Gerçek Zamanlı Veri/Görüntü Aktarımı