F-35'te motor krizi! Ülkedeki tüm jetler incelemeye alındı

Hollanda Savunma Bakanlığı, motor yıpranması nedeniyle ülkedeki tüm F-35 savaş jetlerinin incelenmek üzere Leeuwarden Hava Üssü'ne indirildiğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 22.04.2021 22:31 GÜNCELLEME 22.04.2021 22:32 DÜNYA
F-35'te motor krizi! Ülkedeki tüm jetler incelemeye alındı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Hollanda Hava Kuvvetleri'ne ait 3 F-35 savaş jetinin motorunun beklenenden hızlı yıprandığı vurgulandı.

Açıklamada, filodaki 9 F-35'in tedbir amacıyla ülkenin kuzeyindeki Leeuwarden Hava Üssü'nde bekletildiği ifade edildi.

Selçuk Bayraktar'dan F-35 açıklaması! 'Buradaki önerim önemli' deyip 2023 müjdesini verdi

F-35'LER F-16'LARA GÖRE DAHA AĞIR MOTORA SAHiP 

Motorlardaki yıpranmaya, pist yüzeyindeki aşınmadan dolayı uçuşan tozların sebep olduğunun düşünüldüğü belirtilen açıklamada, "F-35'ler F-16'lara göre daha ağır motora sahip ve iniş-kalkış sırasında pist yüzeyinde daha fazla yıpranmaya neden oluyor" değerlendirmesine yer verildi.

HOLLANDA DIŞINDA GÖRÜLMEDİ

Bakanlık, motor yıpranmasının Hollanda dışında görülmediğini bildirdi.

273 TASARIM HATASININ ÇÖZÜMÜ İÇİN FON BEKLENİYOR

ABD'de Müşterek Taaruz Uçağı (F-35) Program Ofisinin şubatta hazırladığı raporda, F-35 mühendislerinin tespit edilmiş 10 tasarım hatası için uçağın bir sonraki modernizasyon sürecini beklediği ifade edildi.

Ayrıca, 273 tasarım hatasına da çözümler bulunduğu vurgulanan raporda, bunların düzeltilmesine başlanması için hem ek fon sağlanması hem de daha çok test yapılması için bekletildiği belirtildi.

F-35 UÇAĞI, SON BİRKAÇ YILDIR SINIRLI GÖREVLER İCRA EDEBİLİYOR

Kasım'da ABD Savunma Bakanlığı Test ve Değerlendirme Ofisinin F-35'e ilişkin raporunda, 873 hata tespit edildiği ve bunların 576'sının uçağı geliştirme sürecinden beri devam ettiği belirtilmişti.

20 yılı aşkın süredir geliştirilmekte olan F-35 uçağı, son birkaç yıldır sınırlı görevler icra edebiliyor.

YAZILIM VE DONANIM İLE İLGİLİ CİDDİ SORUNLAR

Bloomberg, şu anda uçakta 871 hata bulunduğunu ve bunun geçen seneye kıyasla sadece 2 hatanın ortadan kaldırıldığı anlamına geldiğini belirterek "Kusurlar, uçağın yazılımı ve donanımıyla alakalı. 10 kusur, pilotların güvenliğini tehlikeye atabilecek ve askeri operasyonların verimliliğini düşürebilecek kusurlar gibi birinci kategorideki potansiyel ciddi sorunlar arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg, "F-35'lerin Rusya ve Çin'in oluşturduğu sert tehditler karşısında uçağın muharebe kapasitesinin doğrulanması için gereken imitasyon tatbikatlarına katılması gerekiyor. Ancak bunun ardından F-35'lerin seri üretimine geçilebilir" diye ekledi.

KAYNAK : AA