20. yüzyılın ilk soykırımı! Almanya soykırım yaptığını kabul etti

Nambiya'da yaşananlar, tarihçiler tarafından "20. yüzyılın ilk soykırımı" olarak adlandırılıyordu. Almanya, Namibya'da sömürge işgali döneminde soykırım yaptığını kabul ederken, ülkenin kalkınmasına yardım edeceğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.05.2021 08:30 GÜNCELLEME 28.05.2021 08:39 DÜNYA
20. yüzyılın ilk soykırımı! Almanya soykırım yaptığını kabul etti

Almanya, Namibya'da sömürge işgali döneminde soykırım yaptığını kabul etti ve bu ülkedeki yardım projelerine 1 milyar eurodan fazla mali destekte bulunmayı vaat etti.

Almanya'nın sömürge zamanı yerleşimcilerinin, 1904 ile 1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarından on binlerce kişiyi katletmesi, tarihçiler tarafından "20. yüzyılın ilk soykırımı" olarak değerlendiriliyordu.

Macron'dan Ruanda'da flaş soykırım açıklaması

Bu durum yıllardır Almanya, Namibya arasındaki ilişkilerde en büyük sorun olarak ortaya çıkıyordu. Almanya, sömürge yönetiminin, bu ülkede zulüm yaptığı kabul ediyor ancak doğrudan tazminat ödemeyi reddediyordu.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı yazılı açıklamada, "Biz artık meydana gelen olayları, bugünün perspektifinden baktığımızdan soykırım olarak görüyoruz" dedi.

ALMANYA, NAMBİYA'NIN KALKINMASINA DESTEK VERECEK

Alman bakan, Berlin'in 1884'den 1915'e kadar kontrolündeki topraklardaki olaylarla ilgili Namibya yönetimiyle 5 yıldır sürdürdüğü müzakerelerin ardından sağlanan anlaşmayı memnunlukla karşıladıklarını ifade etti.

Tarihi ve ahlaki sorumluluk anlayışıyla, Almanya'nın Namibya'dan ve öldürülenlerin akrabalarından özür dilediğini belirten Maas, "Kurbanların maruz kaldığı çok büyük eziyeti tanıma jesti olarak bu ülkenin kalkınmasını ve yeniden inşasını 1,1 milyar euro tutarındaki mali yardımla destekleyeceğiz" dedi.

Maas, bu yardımın tazminat için olası bir yasal başvuru yolunu açmayacağını sözlerine ekledi. Alman hükümeti kaynakları bu yardımın 30 yıllık bir süre gerçekleşeceğini bildirdi.

NAMBİYA'DA NE OLDU?

Namibya, 1884 ila 1915 yılları arasında sömürge dönemi "Alman Güney Batı Afrika'sı" olarak anılmış ve daha sonra 75 yıl Güney Afrika yönetimine geçtikten sonra 1990 tam bağımsızlığını elde etmişti.

1904 ila 1908 yılları arasında yerli Herero halkından 60 bin, Nama halkından 10 bin kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. İki ülke tarihi uzlaşı için 2015 yılında bu yana görüşmelerde bulunuyordu.

KAYNAK : Euronews