Sürü bağışıklığı testi: Türkiye'nin de kullandığı Sinovac aşısı salgını durdurdu

Çin'de Sinovac şirketi tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı ile ilgili Brezilya'da geniş kapsamlı bir araştırma yapıldı. 45.000 kişinin yaşadığı Serrana'da halkın yüzde 75'ine Çin'in aşısı yapıldı ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.06.2021 12:47 GÜNCELLEME 02.06.2021 08:13 DÜNYA
Sürü bağışıklığı testi: Türkiye'nin de kullandığı Sinovac aşısı salgını durdurdu

Koronavirüs salgınının merkez üslerinden biri haline gelen Brezilya'nın Sao Paulo eyaletindeki ufak bir kasabada gerçekleştirilen ve gerçek verilere dayandırılan bir araştırma, Türkiye'de de kullanılan Sinovac aşısının etkisini gözler önüne serdi.

ÖLÜMLER YÜZDE 95 AZALDI

Çin'de Sinovac Biotech'in geliştirdiği "CoronaVac" adlı Kovid-19 aşısı, bir deney için bölgede yaşayan insanların yüzde 75'ine yapıldı. Serrana'nın etrafındaki kasaba ve şehirlerde vaka sayıları hızla artarken Serrana'da toplu aşılama kampanyasının tamamlanmasından 5 hafta sonra Kovid-19'a bağlı ölümlerin oranı yüzde 95 azaldı.

VAKA SAYISI YÜZDE 80, HASTANEYE YATIŞ YÜZDE 86 AZALDI

Bilim insanları semptom gösteren vaka sayısının yüzde 80 ve hastaneye yatış oranının da yüzde 86 oranında azaldığını doğruladı. Bilim insanları Serranalıların yüzde 75'inin tamamen aşılandığını ve hedef yetişkin nüfusun da yüzde 95'inin aşı olduğunu açıkladı.

HERHANGİ BİR YAN ETKİ GÖSTERMEDİ

Gerçek verilerle ve gerçek zamanlı olarak yapılan araştırmada aşının herhangi bir yan etkisi olmadığı belirtilirken, aşı olduktan 14 gün sonra Kovid-19'a bağlı ölümlerin de sıfıra indiği duyuruldu.

"ÇOCUKLARA AŞI YAPMAYA GEREK YOK"

Sao Paulo şehrinden 315 kilometre uzaklıktaki Serrana'da araştırma yapıldığı sırada P1 varyantının yaygın olduğu belirtilirken, Butantan Enstitüsü'nün Araştırma Direktörü Ricardo Palacios, "Salgını aşı ile kontrol altına almanın mümkün olduğunu gösterdik. Ayrıca çocuklarda da Kovid-19 oranı düştü. Bu da okulları açmak için çocuklara aşı yapmamızın gerekli olmadığını gösteriyor" dedi.

KAYNAK : Haber7