NATO Genel Sekreteri'nden Türkiye ve S-400 açıklaması! Alternatifini sunduk
Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu söyleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, S-400'ler için ise, "Bu ulusal bir karar. Ancak NATO'ya entegre edilemez. S-400'ün alternatiflerini Türkiye'ye sunduk" dedi.
ABONE OLNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington'daki Georgetown Üniversitesi’nde katıldığı bir etkinlikte Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili soruyu yanıtladı.
Stoltenberg, konunun NATO çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi ve Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğuna vurgu yaptı.
"S-400 ZOR BİR KONU"
S-400 konusunun "zor bir konu" olduğunu belirten Stoltenberg, NATO müttefikleri, ABD ve Türkiye arasında defalarca tartışılan bu konuyu her fırsatta gündeme getirdiğini söyledi.
"S-400 ALIMI ULUSAL BİR KARAR"
Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk liderlerle konuyu tartıştığını belirten Stoltenberg, "Tabii ki savunma satın alımları hakkında karar vermek ulusal bir yetkidir. Aynı zamanda benim söylediğim ve NATO için önemli olan, bu kabiliyetlerin, ki bu noktada S-400 sisteminden bahsediyoruz, NATO’nun sistemleriyle uyumlu çalışması, NATO'nun hava misyonuna entegre olabilmesidir" diye konuştu.
"TÜRKİYE'YE ALTERNATİFLERİNİ SUNDUK
S-400'ün NATO'ya entegre bir sistem olmadığını belirten Genel Sekreter, bu nedenle Türkiye’ye alternatif çözümler önerdiklerini belirtti ve bunlar arasında ABD sistemi olan Patriot ve Fransız-İtalyan ortak sistemi SAMP/T'yi gösterdi.
Bu alternatiflerle ilgili henüz başarıya ulaşamadıklarını kaydeden Stoltenberg, "Bu konular üzerinde bir ittifak olarak çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bazı sorunlar olduğunu biliyorum ancak bazı müttefikler kritiktir. Bu NATO toplantılarında açıkça dile getirildi, Türkiye önemli bir müttefiktir" dedi.
"TÜRKİYE, DAEŞ'İ BOZGUNA UĞRATTI"
Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırında DAEŞ'in bozguna uğratılmasında kilit rol oynadığını hatırlatan Stoltenberg, "Başka hiçbir müttefik Türkiye kadar mülteci kabul etmedi. O yüzden Türkiye önemli. Bazı farklılıklar, anlaşmazlıklar var ancak bunları NATO çerçevesi kapsamında ele almalıyız" diye konuştu.