BM yetkilisi: Taliban kızlar için ortaokulların açılacağını duyuracak

Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, Taliban'ın "çok yakında" tüm Afgan kızlarının ortaokula gitmesine izin verileceğine yönelik açıklama yapacağını duyurdu

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2021 12:19 GÜNCELLEME 16.10.2021 12:19 DÜNYA
BM yetkilisi: Taliban kızlar için ortaokulların açılacağını duyuracak

Geçtiğimiz hafta Afganistan'ın başkenti Kabil'i ziyaret eden UNICEF Genel Müdür Yardımcısı Omar Abdi, Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde gazetecilere verdiği demeçte, Afganistan'ın 34 eyaletinden beşinde (Balk, Cavzan, Semangan, Kunduz, Uruzgan) kızlar için ortaokullara kayıt izni verileceğini açıkladı.

Abdi, Taliban'ın eğitim bakanının kendisine tüm kızlarına ltıncı sınıftan sonra eğitimlerine devam etmelerine izin verecek bir plan üzerinde çalıştıklarını ve bunu "1-2 ay içerisinde" açıklamayı planladıklarını söylediğini aktardı.

Abdi, "Ortaokul çağında milyonlarca kız, arka arkaya 27. gün eğitimden mahrum kalıyor. Onları beklememeye çağırıyoruz. Beklediğimiz her gün kayıp bir gün" dedi.

Her toplantıda Abdi, Taliban'a "kızların eğitimlerine devam etmelerine izin vermesi" için baskı yaptığını söyledi ve bunu "kızların kendileri ve bir bütün olarak ülke için çok önemli" olarak nitelendirdi.

KAYNAK : Haber7