Türkiye-Körfez ilişkileri nereye varacak: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail yanıtı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar ziyareti sonrası aralarında Kanal 7 Dış Haberler Koordinatörü Taha Dağlı'nın da olduğu gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan İsrail başta olmak üzere Körfez ülkeleri ile ilişkileri değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2021 13:01 GÜNCELLEME 08.12.2021 15:40 DÜNYA
Türkiye-Körfez ilişkileri nereye varacak: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail yanıtı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar'a gerçekleştirdiği ziyarette, iki ülke arasındaki iş birliğini kuvvetlendirecek pek çok anlaşmaya imza atılmıştı. 

Dönüş yolunda aralarında Kanal 7 Dış Haberler Koordinatörü Taha Dağlı'nın da olduğu gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Mısır ve İsrail özelinde Körfez ülkeleri ile geleceği değerlendirdi.

İSRAİL VE MISIR İLE İLİŞKİLER

Türkiye'nin BAE ile ilişkilerini yeni dönemde olumlu bir zemine taşıması, bölgedeki diğer ülkeler ile de olumlu bir revizenin gelip gelmeyeceği sorusunu gündeme getirdi. Özellikle Türkiye karşısındaki blokta kendilerini gösteren İsrail ve Mısır ile yeni dönemde temasların başlaması üzerine bir değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ile başlayan olumlu sürecin Kahire ve Tel Aviv'e de taşınıp taşınamayacağını yorumladı.

"İsrail ile benzer bir süreç neden olmasın" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bölge barışı ve refahı için ilişkilerin gözden geçirilmesi ve yeni bir zemine oturtulmasının önemine dikkat çekti: 

"Abu Dabi yönetimiyle, böyle bir talep, teklif geldiği için tabi ki biz de bu işi memnuniyetle kabullendik ve görüşmeleri istihbaratımızı, Dışişleri Bakanımızı göndermek suretiyle kademe kademe yürüttük. Burada şimdi de yine Dışişleri Bakanımız, istihbarat, Abu Dabi ile ilgili ilişkilerde aktif rol oynayacaklar. Böyle bir süreç İsrail’le ilgili de niye olmasın. Çünkü biz bir barış dünyası içerisinde, barışın egemenliği için çalışıyoruz ve bölge barışı için de bunu isabetli buluruz, hayırlı buluruz. Geçmişte benim İsrail ile görüşmelerim oldu. Fakat İsrail’in bu noktada, bölgede Filistin politikası üzerinde daha hassas davranması gerekir. Kudüs üzerinde, Mescid-i Aksa üzerinde hassas davranması gerekir. Buradaki hassasiyetleri gördüğümüz anda biz de elimizden geleni yaparız, adımlarımızı da atarız."

BÜYÜKELÇİLİKLERİN YENİDEN AÇILMASI

İsrail ile büyükelçiliklerin karşılıklı olarak yeniden açılması üzerine de değerlendirmede bulunan Erdoğan, karşılıklı hassasiyetlerin göz önünde bulundurulması durumunda büyükelçilik de dahil tüm konuların yeniden hayata geçirilebileceğine işaret etti:

"Karşılıklı büyükelçilerin tekrar görevlendirilmesi de söz konusu olabilir mi?
Bunların hepsi olur. Bizim hassas olduklarımız nelerdir bunu zaten İsrail tarafı biliyor. Biz de İsrail’in hassasiyetlerini biliyoruz. Dolayısıyla bu hassasiyetlerden hareketle işi çözeriz."

Erdoğan, Körfez ilişkilerinin dışında bazı bölgesel konularla ilgili de sorulara yanıt verdi. Başkan Erdoğan, Kabil Havalimanı, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'deki arama izni kararı, PKK/YPG ve Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

KABİL HAVALİMANI İLE İLGİLİ ANLAŞMA SAĞLANDI

Erdoğan, Türkiye ve Katar arasında Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusunda görüşmeler yapıldığını da açıkladı. Katar ve Türkiye'nin özel sektörden birer isim belirlediğini açıklayan Başkan Erdoğan, "Bu firmalar birbirleriyle görüşmek suretiyle, aynı zamanda Taliban’la da görüşmeleri yaparak, ilgili arkadaşlarımızla bu işe müzaheret edecekler. Başta güvenlik hususu olmak üzere uygun şartlar sağlanırsa Kabil’deki bu havalimanının işletilmesi sürecini ele alacaklar" şeklinde konuştu.

"SÖZ KONUSU RUHSAT TÜRKİYE'NİN KITA SAHANLIĞINI İHLAL EDİYOR"

Kanal7 Dış Haberler Müdürü Taha Dağlı'nın"Geçtiğimiz perşembe günü Rum Kesiminin Bakanlar Kurulu’nda bir karar çıkmıştı. Türkiye’nin kıta sahanlığını da kapsayacak şekilde 5. parselde Amerikan firması ile Katar Petrolleri ortaklığına verilen bir arama izni var. Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda bir tepkisi olmuştu. Bu konu gündeme geldi mi bu görüşmede?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu tek taraflı adımının ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden geldiğini belirttik. Çünkü söz konusu ruhsat sahasının bir kısmı Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığını ihlal ediyor ve Ada’nın ortak sahibi Kıbrıs Türklerinin haklarını yok sayıyor. Bu konuyla ilgili tabi hatırlatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik. Temenni ederim ki bunu aşarlar. Tabi Dışişleri Bakanlığımız da bunun takipçisi olacaktır. 

TERÖRLE MÜCADELE VE ABD'NİN YPG'LİLERİ EĞİTMESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarına da değinen Başkan Erdoğan, "Teröristlerle mücadelede şu anda güvenlik güçlerimiz her türlü tedbirini almış vaziyette. Bunlara her türlü darbeyi vuruyor, operasyonu yapıyor ve buna devam edecek. Buradan taviz vermemiz mümkün değil. Terörizm ve terörist… Bu iki kavramı unutmayalım. Terörizme karşı bir mücadelemiz var, bir de teröristlere karşı mücadelemiz var. Bu mücadelelerde şehitler de veriyoruz ama ciddi manada da bunlardan binlerce teröristi gömdük. Gömmeye de devam edeceğiz. Buradan geri dönüş olamaz. Elhamdülillah bunu gittiğimiz güneydoğu illerinde, doğu illerinde çok açık, net görüyoruz. Bakıyoruz ki artık sokaklara, caddelere huzur gelmiş. Bu huzurdan geri gidilmesine ve tekrar o terör dönemlerine dönülmesine asla fırsat veremeyiz. Bu kararlılığımızı böylece devam ettireceğiz ki Türkiye’nin huzur ülkesi olma konumunu daha da pekiştirelim" diye konuştu.

ABD'nin Suriye sınırında, Haseke'de PKK/YPG'li teröristlere yeni silahlı eğitim vermesine ilişkin Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz Amerika’ya şunu söylüyoruz; “Siz teröre karşı birleşelim derken, öbür taraftan teröristlere silah, mühimmat, her türlü yardımı veriyorsunuz. Bu nasıl dostluktur, bu nasıl NATO’da beraberliktir? Bize, bunun cevabını verin?” Tabi bize bunun cevabını veremiyorlar. Daha yeni görüştük Biden’la. Dışişleri Bakanım muhatabıyla bunları konuşuyor. Onlara da bunlar söyleniyor. Ama bütün bunlara rağmen maalesef Amerika bölgede yanlış bir politika yürütüyor. Biz bunu kendilerine söylemeye yine devam edeceğiz. Çünkü ne Cudi’de ne Gabar’da ne Tendürek’te ne Bestler-Dereler’de, aklınıza neresi gelirse, bütün buralarda biz terörle mücadeleye asla ara vermeyiz. "

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"Diğer taraftan Edirne’de cezaevindeki zat bunlara diyor ki “bir araya gelin, birlikte mitingler yapın.” Bunu söyleyeceğine sen bir tane miting yap bakalım orada. Sen önce kendi tabanına bir sinyal ver bakalım. Senin tabanının şu anda miting yapacak mecali kaldı mı? Biz tabi bunlarla muhatap olacak durumda değiliz. Böyle bir derdimiz yok. Eğer hala bunlar oradan idare ediliyorsa, benim milletimin özellikle bu konudaki tavrı çok açık, net ortaya çıkacaktır ve ortadadır. Milletim teröristlere veya terörizme asla taviz vermeyecektir. "