Kendi halkına bomba yağdıran Esed, Kazakistan'a 'diyalog' çağrısı yaptı

Kazakistan'daki protestolara dünyanın birçok yerinden farklı tepkiler geliyor. Bu tepkilerden biri de 2011'den beri yüz binlerce sivilin ölümüne neden olan Esed rejiminden geldi

ABONE OL
GİRİŞ 07.01.2022 17:00 GÜNCELLEME 28.01.2022 11:08 DÜNYA
Kendi halkına bomba yağdıran Esed, Kazakistan'a 'diyalog' çağrısı yaptı

Kazakistan'da patlak veren protesto gösterileri kısa sürede dünyanın gündemine oturdu. Birçok ülke, Kazakistan yönetimi ve halkına sekinet ve sağduyu çağrısı yaptı.

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan sivil protestolar sırasında halkı 'bombardımanla' susturan Beşşar Esed rejimi, Kazakistan hükümetine protestocularla 'diyalog' kurma çağrısı yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye Arap Cumhuriyeti, dost Kazakistan Cumhuriyeti'nde güvenlik ve istikrarı bozacak ve hiçbir şekilde ABD'nin meşru taleplerini karşılamaya hizmet etmeyen güncel olaylardan duyduğu derin üzüntüyü ifade ediyor" denildi.

Açık açık söyledi: Amacımız Kazakistan'daki rejimi yıkmak

Açıklamada, "Suriye, Kazakistan'daki mevcut durumu ele alırken diyalog dilini benimsemeye çağırırken, Kazak hükümetinin bu konuda attığı adımları övüyor" ifadelerine yer verildi.

ESED REJİMİ, PROTESTOLARA NASIL TEPKİ VERMİŞTİ?

Suriye'de yüksek işsizlik, yolsuzluk, siyasi özgürlüğün kısıtlanması nedeniyle Mart 2011'te başlayan barışçıl halk gösterileri kısa sürede iç savaşa dönüşmüştü.

Esed rejimi, protestolara sert karşılık vermiş, onlarca sivil hayatını kaybetmişti. 

Bugün ülkede yaşadığı bölge bombalanmamış; bir yakınını kaybetmemiş; ailesinden uzak düşmemiş bir Suriyeli bulmak imkansız. 2011'de nüfusu 22 milyon olan ülkede, 10 yılda neredeyse 600 bin kişi hayatını kaybetti.

6,5 milyondan fazla Suriyeli ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Çoğu çadırlarda ya da sağlıksız koşullarda yaşıyor.

5,6 milyondan fazla sığınmacı da Suriye'yi terk etti. 3,6 milyonu Türkiye'de yaşıyor.

KAYNAK : Haber7