Rusya'nın Ukrayna işgali 18. gününde: Kiev: Rusya ile uzlaşma yakın

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 18. gününe girdi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Moskova ve Kiev’in müzakerelerde uzlaşmaya yaklaştığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.03.2022 21:31 GÜNCELLEME 14.03.2022 01:24 DÜNYA
Rusya'nın Ukrayna işgali 18. gününde: Kiev: Rusya ile uzlaşma yakın

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 18'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

4'ÜNCÜ GÖRÜŞME AÇIKLAMASI

21:30 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.

21:00 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter hesabından, Rusya ordusuna katılmak isteyen yabancı uyruklu savaşçılara seslendi. 

Kuleba, Rusya'nın ülkesine saldırdığını kaydederek, "Rusya, Ukrayna'ya karşı bir saldırganlık savaşı yürütüyor" dedi. 

SAVAŞ SUÇLUSU OLACAKSINIZ

Ukrayna'ya karşı Rus ordusuna katılmak isteyen yabancı uyruklu savaşçılara seslenen Kuleba "Yapmayın. Uluslararası mahkemelerde davalar açtık. Hayatta kalsanız bile, bir savaş suçlusu olacaksınız. Paraya ya da başka bir şeye değmez" sözlerine yer verdi.

19:00 Ukrayna'nın Lviv kentinde Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından yapılan füze saldırısında 35 kişinin öldüğü, 134 kişinin yaralandığı açıklandı.

ZELENSKİY'DEN GÜNCEL DURUM İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

14:45 Zelenskiy, sosyal medyadan yeni bir video paylaştı.

Rusya ilke olan savaşın 18 gündür devam ettiğini belirten Zelenskiy, Rusların binlerce araç, uçak, helikopter ve insanını kaybettiğini söyledi.

Zelenskiy, Ukrayna halkının teslim olmadığını ve sonuna kadar mücadele edeceğini vurguladı.

MARİUPOL'DE TAHLİYE

Mariupol'de tahliyeleri gerçekleştirebildiklerini aktaran Ukrayna Devlet Başkanı, "İşgalcilere karşı elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." dedi.

KAZANACAĞIZ MESAJI

Kiliselerin bile bombalandığını, insani koridorların engellendiğini ifade eden Zelenskiy, şunları kaydetti:

"Moskova'da bizi duyabiliyorlar mı bilmiyoruz; bunu ileride göreceğiz. Ama biz sesimizi çıkarmaya çalışıyoruz ve yüzde yüz kazanacağız. Yaşasın Ukrayna."

BM MÜLTECİ SAYISINI AÇIKLADI

14:30 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-12 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 2 milyon 698 bin 280 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Polonya'ya 1 milyon 655 bin 503, Macaristan'a 246 bin 206, Slovakya'ya 195 bin 980, Rusya'ya 105 bin 897, Moldova'ya 104 bin 929, Romanya'ya 84 bin 671, Belarus'a 938 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 304 bin 156 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin Rusya'ya geçtiği kaydedildi.

BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunmuştu.

EN AZ 579 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre ise Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-11 Mart arası en az 579 sivil hayatını kaybetti, 1002 sivil ise yaralandı.

Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı.

 

ASKERİ ÜSSE SALDIRI: 35 ÖLÜ

13:11 Ukrayna'nın batısında Polonya sınırına yakın askeri üsse Rus uçakları tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda ölü sayısı 35'e yükseldi. Askeri üssün NATO tarafından tatbikatlarda kullanıldığı açıklandı

12:25 Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkesine saldırı gerçekleştiren Rus ordusundan 12 binden fazla askerin öldürüldüğünü, 374 tank, 74 uçak ve 86 helikopterin imha edildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusunun 24 Şubat-13 Mart arasındaki kayıplarıyla ilgili veriler paylaşıldı.

Buna göre, Rus ordusundan 12 binden fazla asker öldürüldü, Rusya Silahlı Kuvvetlerine ait 374 tank, 74 uçak, 86 helikopter, 1226 zırhlı araç, 140 top, 62 roketatar sistemi, 34 hava savunma sistemi ve 600 araç imha edildi.

Ayrıca Rus ordusu 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da başlattığı savaşta 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 insansız hava aracı (İHA) kaybetti.

 

12:00 Ukrayna Demir Yolları Ukrzaliznytsia'dan yapılan açıklamada, Donetsk bölgesindeki Brusyn istasyonunun yakınında yolcu trenine Rus askerlerinin ateş açtığı bilgisi verildi.

Açıklamada, "Tren, şiddetli çatışma bölgesinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölge sakinlerini almak için Lyman şehrine tahliye seferini yapıyordu" ifadesi kullanıldı.

Saldırı sonucu trenin kondüktörlerinden birinin öldüğü, bir kişinin de yaralandığı bilgisi verildi.

"Ukrzaliznytsia bu dakikalarda hasar gören trenin mürettebatını ve Lyman tren istasyonunda kurtarılmayı bekleyen yaklaşık 100 çocuk da dahil tüm yolcuları tahliye etmek için her türlü çabayı sarf ediyor."

KİEV: RUSYA İLE UZLAŞMA YAKIN

11:20 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Moskova ve Kiev’in müzakerelerde uzlaşmaya yaklaştığını söyledi.

Podolyak, “Karşılıklı hukuki formatlar belirlenir belirlenmez bir toplantı planlanacak. Görüşmelerin dördüncü turu yarın veya ertesi gün olabilir.” dedi.

'İNSANLAR ARTIK RUSYA'DAN KAÇACAK'

03.45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın politikaları nedeniyle Rusya’daki tüm yatırımcıların ve insanların ülkeyi terk edeceğini belirterek, "Şimdi Rusya’dan kimlerin kaçtığına, kimlerin işini yürüttüğüne bakın. Bunlar küresel pazarın profesyonelleridir" dedi. 

Ukrayna'ya düzenlenen saldırıların ardından yaptırımların hedefi olan Rusya’da, yatırımcılar dahil birçok insanın bu ülkeden kaçacağına dikkat çeken Zelenskiy, "Şimdi Rusya’dan kimlerin kaçtığına, kimlerin işini yürüttüğüne bakın. Bunlar küresel pazarın profesyonelleridir. Bunlar, özgürlüğün olmadığı bir bölgede yaşamak istemeyen bağımsız girişimcilerdir. Bunlar, her şeyin ellerinden alınacağını hisseden iş adamları. Bunlar, bir insanın hayatının değersiz olduğu bir coğrafyada üretkenliğin de değersiz olduğunu bilen zanaatkarlardır. Rusya artık beyin, para ve yetenek kaybediyor" dedi.

'HERSON HER ZAMAN UKRAYNA'DIR VE ÖYLE DE KALACAKTIR'

00.00 Ukrayna Dışişleri Bakan Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Herson bölgesinde "sahte referandum" düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi. Kuleba, "2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson'da 'Halk Cumhuriyeti' için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu'na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna'dır ve öyle de kalacaktır." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA, İHA