FT'nin 15 maddelik barış planı iddiası: Rusya, Ukrayna ve Türkiye'den açıklama

İngiliz Financial Times gazetesi, Ukrayna'nın tarafsızlığını ilan etmesi ve ordusunda sınırlamaları kabul etmesi halinde, Rusya'nın geri çekilmesini içeren 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydedildiğini iddia etti.

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2022 16:59 GÜNCELLEME 17.03.2022 17:10 DÜNYA
FT'nin 15 maddelik barış planı iddiası: Rusya, Ukrayna ve Türkiye'den açıklama
  • Financial Times (FT), görüşmeye hakim 3 yetkiliden aldığı bilgileri yayımladı ve Ukrayna ve Rusya tarafının 4 genel maddede olası uzlaşı sağlayacağını öne sürdü.
  1. Ateşkes sağlanacak ve Rus askerleri işgal ettiği bölgelerden çekilecek.
  2. Ukrayna ordusu varlığını sürdürecek ancak ülkede yabancı üsler olmayacak.
  3. Ukrayna NATO'ya karşı tarafsızlığını ilan edecek, Ukrayna'nın güvenliğini ABD, İngiltere ve Türkiye tarafından sağlanacak.
  4. Rusça yeniden yasal bir statüye kavuşacak.​
  • Anlaşmanın önündeki en büyük engel ise Kırım ve Donbass bölgesinin statüsü.
  1. Moskova, Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'ın ise cumhuriyet olarak tanınmasını istiyor.
  2. Ukrayna ise, Rus askerlerinin tüm Ukrayna'dan çekilmesini talep ediyor.

İngiliz Financial Times Gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasında 15 maddelik geçici bir barış planı olduğunu iddia etti.. Bu maddelere göre, ateşkes sağlanacak, Ukrayna tarafsızlığını ilan edecek ve silahlı kuvvetlerinin sınırlandırılmasını kabul edecek. Ardından Rusya, Ukrayna'dan çekilecek.

Financial Times, müzakerelerle bağlantılı 3 yetkiliye dayandırdığı haberinden ayrıca, tarafların 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydettiğini iddia etti.

UKRAYNA NATO'DAN VAZGEÇECEK VE TÜRKİYE DAHİL 3 ÜLKE TARAFINDAN KORUNACAK

Bununla birlikte, geçiçi barış planına göre Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçecek, yabancı ülkelerin askeri üslerine veya silahlarına ev sahipliği yapmacağı garantisi de verecek. Bunun karşılığında Ukrayna; ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma sağlayacak.

EN BÜYÜK ANLAŞMAZLIK MESELESİ; DONBASS VE KIRIM

Moskova tarafının, Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'ın ise cumhuriyet olarak tanınmasını istediği kaydedildi. Ukrayna tarafı ise, anlaşma için öncelikli olarak Rus askerlerinin tüm Ukrayna'dan çekilmesini şart koştu. Uzlaşmada Kırım ve Donbass meselenin sorun olabileceği belirtildi.

"RUSYA ZAMAN KAZANMAK İÇİN MASAYA OTURUYOR" İDDİASI

Ukrayna tarafı, Rusya'nın samimiyeti konusunda da kaygılı. Ukraynalı yetkililer, Rusların cepheye mühimmat ve asker sevikayatı yapabilmek için zaman kazanmaya çalıştığından endişe ediyor.

Kremlin'den Ukrayna için 'İsveç ya da Avusturya modeli' teklifi

KREMLİN'İN "İSVEÇ VE AVUSTURYA" MODELİ TEKLİFİ

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Ukrayna'nın tarafsızlığının Avusturya veya İsviç modeli olabileceğini dile getirdi. Sözü geçen 15 maddelik taslağın ilk olarak pazartesi günü müzakere edildiği de gelen haberler arasında bulunuyor.

KREMLİN'DEN YALANLAMA

Financial Times'ta çıkan barış planı iddiası Kremlin'e de soruldu. Kremlin iddialar için, "herhangi bir anlaşmayı açıklamak için erken" değerlendirmesinde bulundu.

Kremlin Sözcüsü Peskov ise, sadece bazı bilgilerin doğruyu yansıttığını belirtti ama hangi maddeleri kastettiğini söylemedi:

"Bu doğru değil, doğru olan bazı kısımlar var ama genel olarak yanlış. Müzakerelerde bir ilerleme olduğunda Kremlin bunu açıklayacaktır. Diğer sorularınızı Financial Times'a yöneltin."

Bakan Çavuşoğlu ve mevkidaşı Kuleba'dan açıklamalar

TÜRKİYE VE UKRAYNA'DAN İDDİALARA CEVAP

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lviv'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşmesinin ardından da mevkidaşı ile birlikte önemli açıklamalarda bulundu.

Dmitro Kuleba: "Financial Times'ta yayınlanan metin Rusya’nın isteklerini içeren bir belge. Dolayısıyla şu an bu Ukrayna'nın kabul ettiği maddeler olarak yorumlanamaz. Ukrayna'nın güvenlik garantileri ise görüşmelerin en kilit konusu. Daha savaş başlamadan önce Ukrayna-Türkiye ve Almanya'nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konusunda bir inisiyatif ortaya konuldu. Dolayısıyla bu inisiyatifi genişleterek Türkiye'yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz. Türkiye, Karadeniz bölgesinde istikrar dengesini sağlayan çok büyük bir otoriteye sahip."

Mevlüt Çavuşoğlu: "Ukrayna'nın bir teklifi oldu. Dün yaptığım temaslarda Rusya'nın buna bir itirazı olmadığını gördüm. Burada önemli olan her iki devletin ve halkının kabul edeceği bir mutabakat sağlanması. İki liderin bir araya gelme ihtimali var. Sayın Zelenski başından beri Putin ile bir araya gelebileceğini belirtti. Dün de söyledik biz ev sahipliği yapmaktan memnun oluruz"

KAYNAK : Haber7