Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'da ambargo tepkisi: Makul açıklaması olamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklama yaptı. Erdoğan, Türk savunma sanayiine yönelik ambargoya tepki gösterdi ve kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2022 19:46 GÜNCELLEME 24.03.2022 22:06 DÜNYA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'da ambargo tepkisi: Makul açıklaması olamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

NATO'nun bir kez daha dayanışma mesajı vermesi anlamlıdır. Stoltenberg'e gösterdiği liderlik için teşekkür ederim.

"KIRIM'IN İLHAKINI TANIMIYORUZ"

Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı her fırsatta ifade ettik. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimiz sürüyor. 

Türkiye bu süreçte özel bir yerde duruyor. Rusya ve Ukrayna Karadeniz'den komşumuz olan iki ülke. 

UKRAYNA-RUSYA MÜZAKERELERİ

Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz. 

Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı temel öncelik olmalıdır. Müzakerelerde bazı noktalarda ilerleme kaydedilmesini ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılıyoruz.

"MONTRÖ'NÜN YETKİLERİNİ KULLANIYORUZ"

Savaşın başından itibaren Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize sağladığı yetkileri Karadeniz'de gerilimi düşürme amacıyla kullanıyoruz. İnsani yardımda da üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Şu ana kadar bölgeye 56 TIR insani yardım gönderdik, göndermeye de devam ediyoruz. 

Türkiye'ye giriş yapan Ukraynalıların sayısı 60 bine yaklaştı. İnsani yardımlarımız sürecek. Sivil toplum kuruluşlarımız sahada çok büyük bir özveriyle çalışıyor. 

AVRUPA'YA MÜLTECİ ÇAĞRISI

Son 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeyiz. Dostlarımızın içinde bulunduğu zorluğu gayet iyi anlıyoruz. Mültecilere sahip çıkma konusunda uluslararası toplumun iyi bir imtihan veremediğini de geçmişteki acı tecrübelerimizden çok iyi biliyoruz. Evini ve yurdunu terk etmek zorunda kalan insanların rengine, diline, inancına, kültürüne göre ayrımcılığa uğramasını esefle karşılıyoruz. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes kapısına gelen mültecileri desteklemeli, sıkıntılarının hafifletilmesi için elini taşın altına koymalıdır.

Türkiye olarak insanı yaratılmışların en şereflisi gören medeniyet anlayışımız çerçevesinde hiçbir ayrım yapmadan ihtiyaç sahiplerinin yanında olmayı sürdüreceğiz. NATO'nun gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şart. Güvenliğin bölünmezliği ilkesine özellikle dikkat çektim. 

"TÜRKİYE'YE YÖNELİK KISITLAMALARI KALDIRIN"

Türk savunma sanayii ürünlerinin başarıları ortadayken bu alanda karşılaştığımız engellerin hiçbir makul açıklaması olamaz. Bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimizedir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle açıkça paylaştım. 

Savaşın başlangıcından beri ne denli yoğun diplomasi trafiği içinde olduğumuzu biliyorsunuz. Birçok mevkidaşımla sık sık temas ederek fikir teatisinde bulundum. 

"ZELENSKİY'NİN TALEBİ AKILLICA"

Ukrayna Kırım-Donbas taleplerine sıcak bakmıyor. Zelenskiy'nin referandum talebini akıllıca buluyorum. Putin ve Zelenski ile görüşmelerimizi devam ettireceğiz.

Gayretimiz iki lideri bir araya getirmek suretiyle özellikle bir barış atmosferini oluşturmak.