ABD'den 'pes artık' dedirten yeni hamle: Türkiye'ye yaptırım, Hindistan ile iş birliği

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alan Hindistan ile ABD, 11 Nisan'da iki ülke arasındaki yeni iş birlikleri için bir araya gelecek.

ABONE OL
GİRİŞ 08.04.2022 07:10 GÜNCELLEME 08.04.2022 09:35 DÜNYA
ABD'den 'pes artık' dedirten yeni hamle: Türkiye'ye yaptırım, Hindistan ile iş birliği

ABD, S-400 aldığı için Türkiye'ye CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uygulamıştı. Bu adımın ardından ABD'nin Türkiye'ye karşı ikiyüzlü politika yürüttüğü bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Washington yönetiminin kaygı açıklamalarına rağmen Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alan Hindistan ile ABD arasındaki iş birliği hız kesmeden devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "11 Nisan'da, Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, Hindistan Dışişleri Bakanı Dr. S. Jaishankar ve Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh'i dördüncü kez ABD-Hindistan 2+ 2 Bakanlar Diyaloğu Toplantısı kapsamında Washington DC'de ağırlayacak." ifadelerine yer verildi.

Bu yılki toplantının gündeminin "ABD-Hindistan Kapsamlı ve Küresel Stratejik Ortaklığının uluslararası barış ve güvenliği sağlamadaki önemi" üzerine olacağı belirtilen açıklamada, "(Bu toplantı) Özgür, açık ve müreffeh bir Hint-Pasifik bölgesine ortak bağlılığımızı yeniden teyit edecektir." denildi.

Açıklamada, ayrıca toplantının iki ülke toplumları arasındaki bağları ve eğitim iş birliğini geliştirmek, kritik ve gelişen teknoloji için çeşitli, esnek tedarik zincirleri oluşturmak da dahil birçok ortak hedef konusunda mesafe kat etmek için önemli bir fırsat olduğu kaydedildi.

İki ülke arasındaki iş birliğinin iki ülkenin "Büyük Savunma Ortaklığını" vurgulamak için bir fırsat olduğuna işaret edilen açıklamada, bu iş birliğinin aynı zamanda Hint-Pasifik bölgesindeki ortak menfaatlere dayandığına dikkat çekildi.

Hindistan'ın ABD'nin itirazına rağmen Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alması, ancak ABD yönetiminin bu ülkeye "ABD Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası" (CAATSA) yaptırımlarını henüz uygulamaması tartışmalara neden olmuştu.

Washington yönetimi ile ABD Kongresinin henüz bu yönde bir temayülü söz konusu olmadığı gibi, bazı Kongre üyelerinin Hindistan'ın CAATSA yaptırımlarından muaf tutulmasını istediği bilgisi kamuoyuna yansımıştı.

CAATSA YASASI NEDİR?

Trump'ın, Kongre'nin baskısıyla 2017'de imzaladığı yasa, esas olarak Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale girişimi, Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesine karşı Obama döneminde getirilen yaptırımların güvence altına alınması amacını taşıyor.

2 Ağustos 2017'de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD'nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor.

Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.

 

KAYNAK : AA