Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif oldu
Pakistan'da Imran Khan hükümetinin düşürülmesi sonrası Ulusal Meclis'te yapılan oylamada, muhalefet bloğunun adayı Shahbaz Sharif (Şahbaz Şerif) başbakanlığa seçildi. Şerif, Türkiye ve Erdoğan hakkında da konuştu.
ABONE OLPakistan'da Imran Khan hükümetinin düşürülmesi sonrası Ulusal Meclis'te yapılan oylamada, muhalefet bloğunun adayı Shahbaz Sharif (Şahbaz Şerif) başbakanlığa seçildi.
Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif, meclis çoğunluk sınırı olan 172'yi geçerek 174 oy aldı. Böylece Şahbaz Şerif, Pakistan'ın 23. Başbakanı oldu.
Başbakan olmasının ardından konuşan 70 yaşındaki Şerif, "Bu haklının zaferi, şeytanı yendik" dedi.
Şahbaz Şerif, yolsuzluktan hüküm giymiş Eski Pakistan Başbakan'ı Navaz Şerif'in kardeşi.
TÜRKİYE VE ERDOĞAN AÇIKLAMASI
Seçildikten sonra Mecls'te açıklama yapan Şerif, Suudi Arabistan, Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve İran ile de iyi ilişkilere sahip olmanın önemine vurgu yaptı ve ABD ile ilişkilerin eşitlik temelinde güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
"Türkiye ile Pakistan'ın ayrılmaz bağlara sahip olduğunu" ifade eden Şerif, Ankara'nın daima İslamabad'ın yanında durduğunu söyledi.
Şerif, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde önemli derecede ilerlediğini vurgulayarak, "Keşmir meselesinde Türkiye daima Pakistan'ın ve Keşmir halkının arkasında durdu. Türkiye her zaman Keşmirlilerin arkasındaydı" dedi.
"İTHAL HÜKÜMETE KARŞI SOKAKLARA İNECEĞİZ"
Imran Khan'ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nden (PTI) eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, oylama başlamadan önce yaptığı açıklamada, bugün ulusun önünde kölelik ve kendine saygı olarak iki yol bulunduğunu vurgulayarak, seçimi boykot edip toplu olarak istifa ettiklerini söylemişti. Kureyşi'nin açıklamasının ardından 120'nin üzerinde PTI milletvekili meclisten ayrılmıştı. Meclisten çıkan vekiller, "ithal hükümete" karşı sokaklara ineceklerini belirtmişti.
PAKİSTAN'DA IMRAN KHAN HÜKÜMETİ NASIL DÜŞTÜ?
Süreç ilk önce Imran Khan hükümetine destek veren Birleşik Halk Hareketi (MQM) Partisi'nin koalisyondan çekilmesini açıklamasıyla başladı.
Imran Khan'ın 342 sandalyeli Ulusal Meclis'teki desteği 164'e düştü. Muhalefet ise 175 sayısına yükseldi. Böylelikle muhalefet Imran Khan hükümeti için güven oylaması talebinde bulundu.
Bu hamlenin ardından Pakistan Meclisi Başkan Yardımcısı Kasım Suri, muhalefet partilerinin güvensizlik oylaması önergesini yürürlüğe koymadığını ilan etti. Suri, kararını "Dış destekli bir komplonun parçası ve anayasaya aykırı olmasına" dayandırdı.
Imran Khan da kararı "Meclis Başkan Yardımcısı rejim değişikliği girişimini durdurmuş ve uluslararası bir komploya izin vermemiştir" diye değerlendirdi. Beyaz Saray ise; Imran Khan'ın iddialarını reddetti.
Cumhurbaşkanı Arif Alvi de Imran Khan'ın önerisini kabul ederek meclisi dağıttı ve erken seçim sürecini başlattı.
Ancak Pakistan Yüksek Mahkemesi; alınan kararı hukuka ayrı bularak, Imran Khan hükümeti için mecliste güven oylaması yapılmasına karar verdi.
9 Nisan Cumartesi günü yapılan oylamada; 174 "hayır" oyu alan Imran Khan hükümeti, güven tazeleyemediği için düştü.