Rusya'nın Ukrayna işgali 53. gününde: Ukrayna'ya ait kargo uçağı düşürüldü

Rusya'nın Ukrayna işgali 53. gününe girdi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapan kargo uçağı düşürüldü" dedi. İşte dakika dakika yaşananlar...

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2022 15:27 GÜNCELLEME 18.04.2022 09:31 DÜNYA
Rusya'nın Ukrayna işgali 53. gününde: Ukrayna'ya ait kargo uçağı düşürüldü

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 53'ncü gününe girdi. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

HARKOV SALDIRISININ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

16.30 Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı saldırılar devam ederken, Rus ordusunun 15 Nisan’da düzenlediği 7 kişinin hayatını kaybettiği, 34 kişinin ise yaralandığı saldırılara ait bazı görüntüler ortaya çıktı. Elde edilen görüntülerde, Rus ordusu tarafından düzenlenen saldırıda 1 sivilin yol ortasında bombaların arasında kaldığı kaydedildi.

Harkov Valisi Oleg Sinegubov 15 Nisan’da yaptığı açıklamada, Rusya’nın sivilleri hedef aldığını belirterek 7 yaşındaki bir çocuğun da hayatını kaybedenler arasında olduğunu bildirmişti. Vali Sinegubov açıklamasında, "Dünyanın sözde 2. ordusu olan işgalciler sadece sivillerle başa çıkabiliyor. Şehrin sivil alanlarını hedef aldılar ve maalesef 34 kişi yaralandı, 7 kişi ise hayatını kaybetti. Tüm yaralılara doktorlarımız müdahale ediyor. Sizlerden ricam caddelerde bulunmayın. Düşmanın hiçbir savaş suçu cezasız kalmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

CAMİYE SIĞINAN TÜRKLER KURTARILDI

15.00 Kentteki kontrolü sağladığını ve kalan Ukrayna birliklerini bir bölgede sıkıştırdığını açıklayan Rusya'dan yeni bir açıklama geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov Mariupol Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde mahsur kalan kişilerin kurtarıldığını açıkladı.

Tass'ta yer alan habere göre, Konaşenkov konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"16 Nisan'da Mariupol'deki Türk camisinde Ukraynalı NAZİ'ler tarafından tutulan rehineler özürlüklerine kavuşmuştur. Operasyon Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebi üzerine gerçekleştirilmiştir."

Konaşenkov operasyonun başarı ile sonuçlandığını ve 29 Ukrayna gücünün öldürüldüğünü açıkladı.

UKRAYNA'YA AİT KARGO UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

00.00 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapan kargo uçağı düşürüldü" dedi. Ukrayna hedeflerinin füzeler ile vurulduğunu aktaran Konaşenkov, "Füze birlikleri, 274 mevziye ve düşman birliklerinin yoğunlaştığı bölgelere, 24 kontrol noktasına ve Ukraynalı birliklerin iki yakıt deposuna da dahil olmak üzere 317 askeri bölgeye saldırdı. Rusya'nın Odessa bölgesine hava savunma sistemleriyle Batı ülkeleri tarafından Ukrayna'ya teslim edilen büyük ölçekli bir silah nakliyesi gerçekleştiren bir Ukraynalı askeri kargo uçağı havada vuruldu. Ayrıca 2 Ukrayna'ya ait insansız hava aracı, Lozovaya ve Merry'in yerleşim yerlerinin üzerinde vuruldu. Mariupol'un tüm kent alanları, Nazi Azov militanlarından, yabancı paralı askerlerden ve Ukraynalı birliklerden tamamen arındırılmıştır. Hayatlarını kurtarmak için tek şansları gönüllü olarak silahlarını bırakıp teslim olmaktır" dedi.

KAYNAK : AA, İHA