Virüsü atlatanların dışkısında Kovid-19 tespit edildi

ABD'de; Kovid-19 geçiren kişilerle yapılan bir araştırmada, insan dışkısında aylar sonra Kovid-19 tespit edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.04.2022 10:27 GÜNCELLEME 18.04.2022 10:29 DÜNYA
Virüsü atlatanların dışkısında Kovid-19 tespit edildi

Son dönemde birçok ülkede Kovid-19 yasakları gevşetilirken, ABD'de yapılan bir araştırma bilim insanları tarafından "uzun Kovid-19" olarak da bilinen süreç ile ilgili yeni bilgileri ortaya çıkardı.

Stanford Üniversitesi'nde Kovid-19 semptomları ile insan dışkısı arasındaki bağ ile ilgili bu zamana kadar yapılmış en kapsamlı araştırma gerçekleştirildi.

GASTROİNTESTİNAL KANALDA GİZLENİYOR

Kovid-19'u atlatan kişilerin dışkılarında aylar sonra bile Kovid-19 bulunduğunu tespit eden uzmanlar, Kovid-19'un doğrudan gastrointestinal kanalı etkilediği ve orada gizlendiğini ortaya çıkardı.

SADECE YÜZDE 4'ÜNDE BU DURUM GÖZLENDİ

Yapılan araştırmada Kovid-19 hastalarının yarısının hastalık bulaştıktan sonraki bir hafta boyunca dışkılarında Kovid-19 tespit edildiği belirtildi. Aynı hasta grubundaki hastaların dışkıları 7 ay sonra incelendiğinde ise sadece yüzde 4'ünün dışkısında Kovid-19 bulundu.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Ami Bhatt, "Bu sonuçlar, vücuttaki bazı bölgelerin uzun Kovid-19 için önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Vücutta kalan virüs, doğrudan hücreleri ve dokuları işgal edebilir veya bağışıklık sistemine zarar veren proteinleri üretebilir" dedi.