Bir dönem Türkiye satın alacaktı! Rusya, Ukrayna'da Su-57 savaş uçağı kullandı

Rusya, dünyanın en genç muharip uçağı Su-57'yi Ukrayna'da kullanmaya başladı. Yüksek manevra kabiliyetine sahip Su-57'ler, Türkiye'nin Amerikan F-35'lerine alternatif olarak öne çıkmıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.06.2022 12:36 GÜNCELLEME 09.06.2022 12:36 DÜNYA
Bir dönem Türkiye satın alacaktı! Rusya, Ukrayna'da Su-57 savaş uçağı kullandı

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta beşinci jenerasyon Su-57 savaş uçağı kullandığı iddia edildi.

RIA Novosti'ye konuşan bir kaynak, Ukrayna'daki özel bir operasyon sırasında Rus ordusunun, hava sistemlerini yok etmek için dört Su-57 savaş uçağını havalandırdığını aktardı.

Kaynak, "Rus Havacılık Kuvvetleri, en yeni dört Su-57 çok işlevli avcı uçağını kullanarak Ukrayna hava savunma sistemlerini tespit etmek ve yok etmek için bir operasyon gerçekleştirdi . Uçaklar, otomatik iletişim sistemleri, veri iletimi yoluyla bir bilgi ağında birleştirildi" ifadelerini kullandı.

Olay video: Rusya'nın Su-57'sinin attığı 'çığlık' kreşendoya dönüştü

TÜRKİYE SATIN ALMAYI DÜŞÜNÜYORDU

Bir dönem Türkiye'nin Amerikan F-35'lerin muadili olarak satın almayı düşündüğü Su-57, klasik Rus uçak tasarımı felsefesine uyarlanarak düzenlenmiş. Yüksek manevra kabiliyetine sahip ve Su-35 ile aynı motoru paylaşıyor.

Beşinci jenerasyon bir uçak olarak Su-57 de, F-35’ler gibi, düşük görünürlük, entegre gelişmiş uçuş sistemleri ve gelişmiş iletişim, veri paylaşımı ve hedefleme sistemlerine sahip. Fakat birçok uzman, bu sistemlerin F-35’lerin muadili olarak değil, F-16 Blok 70’ler ile kıyaslanabilir sistemler olabileceğine inanıyor.

Şu an dünyanın en genç muharip uçağı olan Su-57’nin kendini kanıtlama fırsatı olmadığı için hakkında söylenen birçok şey de spekülasyonlardan ibaret. 

PUTİN, ERDOĞAN'A TANITMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Ağustos 2019 tarihinde Rusya’nın başkenti Moskova’ya ziyareti sonrası Rus yetkililer, Türkiye ile Rusya arasında Su-57 ve Su-35 savaş uçakları hakkında görüşmeler yürütüldüğünü söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyareti kapsamında Rusya’nın havacılık fuarı olarak bilinen MASK 2019’da, Ruslar’ın yeni nesil savaş uçağı Su-57’yi yakından inceleme fırsatı bulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan uçağı incelediği sırada Putin’e “Biz bundan mı alacağız?” diye sormuş ve Putin de, “Evet, alabilirsiniz” yanıtını vermişti.

KAYNAK : Haber7