AP'den türban kararına ilk tepki

Avrupa Parlamentosu’nun Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Jan Marinus Wiersma, Anayasa Mahkemesi’nin türban düzenlemesine iliskin iptal kararını yorumladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2008 09:08 GÜNCELLEME 06.06.2008 09:08 DÜNYA
AP'den türban kararına ilk tepki

Anayasa Mahkemesi’nin türban düzenlemesini iptal eden kararı NTV’ye değerlendiren Hollandalı parlamenter Jan Marinus Wiersma, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Anayasa’yı sadece türban düzenlemesi ile gözden geçirmiş olmasının akıllı bir siyasi hamle olmadığını açıkladı.

Türk halkını ikiye bölen konuların Anayasa Mahkemesi’nde çözüme kavuşmasının toplumun ne denli kutuplaştığının bir göstergesi olduğunun altını çizen Wiersma, toplumsal uzlaşının iletişim ve parlamento çatısı altında sağlanmasının demokrasi açısından daha sağlıklı olacağına dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu karara herhangi bir yorum getiremeyeceğini de dile getiren Wiersma, kendi ülkesinde Anayasa Mahkemesi gibi bir kurumun bulunmadığını ancak Türkiye’deki kararlara saygılı olduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi’nin türban düzenlemesini iptal eden kararının AB-Türkiye ilişkilerine bir etkisi olmayacağının altını çizen Wiersma, “Ancak bu karar, mahkemenin AK Parti’nin kapatılması istemiyle devam eden davada ne tür bir karar alabileceğinin bir göstergesi olabilir” dedi.

Türban düzenlemesinin iptaline ilişkin kararın AK Parti’nin kapatılma istemiyle devam eden davadaki yargıçları da baskı altında tutabileceğini ifade eden Wiersma, “Şayet AK Parti kapatılırsa, AB-Türkiye ilişkileri bundan olumsuz bir şekilde etkilenir” dedi.

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Baskan Yardımcısı olan Hollandalı parlamenter Jan Marinus Wiersma, aynı zamanda Türkiye ve genişleme politikasından sorumlu Sosyalist Parti Başkanvekili sıfatını taşıyor.