Dünya yanıyor! NASA Dünya'nın sıcaklık haritasını yayınladı

NASA tarafından yayınlanan bir haritada Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde yüksek sıcakların hakim olduğu görülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.07.2022 16:32 GÜNCELLEME 18.07.2022 16:44 DÜNYA
Dünya yanıyor! NASA Dünya'nın sıcaklık haritasını yayınladı

NASA tarafından yayınlanan ısı haritasında başta Avrupa, Afrika ve Asya kıtaları olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yoğun sıcaklıkların olduğu görülüyor. Haziran ve Temmuz 2022'de ısı dalgaları Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'yı sert bir şekilde vurdu. Sıcaklıklar yer yer 40 santigrat derecenin üzerine çıktı. 

 

Yukarıdaki harita, 13 Temmuz 2022'de Doğu Yarımküre'nin büyük bir bölümündeki yüzey hava sıcaklıklarını göstermektedir. Haritada mavi renk soğuğu kırmızı renk ise sıcaklığı temsil ediyor. Renklerin koyuluğu ise ısının şiddetini gösteriyor. Haritadan görüleceği üzere Türkiye dahil dünyanın birçok bölgesinde yüksek sıcaklıklar hakim. Bu nedenle birçok ülkeden sık sık orman yangını haberleri geliyor. Portekiz, İspanya ve Fransa'nın bazı bölgelerini kasıp kavuran bir dizi orman yangını meydana geldi.

İran'da sıcaklıklar, Haziran sonunda 52 dereceyi buldu. Temmuz ayında da ülkede yüksek sıcaklıklar devam ediyor.

İtalya'daki rekor sıcaklık ise Dolomitler'deki Marmolada Buzulunun bir kısmının 3 Temmuz'da çökmesine neden oldu. Kar, buz ve kayalardan oluşan çığ 11 yürüyüşçünün ölümüne yol açtı.

Çin'de ise asfaltları eriterek yollarda çukurların oluşmasına neden olan ve çatıdaki katranı eriterek kiremitlerin düşmesine neden olan yüksek sıcaklar meydana geldi. 1873'ten beri ülkedeki ısı derecelerini kayıt altına alan Şanghay Xujiahui Gözlemevi, ülkenin şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığını kaydetti. Çin'de sıcaklık 13 Temmuz 2022'de 40,9 santigrat dereceye ulaştı.

Dünya ısının bu kadar çok artmasının nedeni sera gazlarının atmosfere salınmasında yaşanan artış. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki Küresel Modelleme ve Asimilasyon Ofisi başkanı Steven Pawson konuyla ilgili "İnsan faaliyetleri yaşam koşullarımızı etkileyen ekstrem hava olaylarına neden oluyor" dedi.

ADANA'DA SICAKLIK 47 DERECEYİ BULDU

Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Adana’da hava sıcaklığı bu yıl da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Adana'da bugün sıcaklık gölgede 35 derece ölçülürken, araç termometreleri 47 dereceyi gösterdi.

Yüksek sıcaklar sonrası klima kullanımının artması tüm dünyada enerji tüketiminin de rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu. Bu nedenle birçok ülke vatandaşlarını gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaları ve gereksiz elektrik tüketiminden kaçınmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

KAYNAK : Haber7