2 Türk'ün de yer aldığı MIT'li bilim insanlarından beyinden 1 milyon kat daha hızlı cihaz
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), insan beyninden bir milyon kat daha hızlı olan bir analog sinapsa odaklanan yeni bir cihaz geliştirdi. Yeni donanımın makine öğrenmesinde kullanılması bekleniyor. Çalışmada iki Türk'te yer alıyor.
ABONE OLMassachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) bilim insanları Science dergisinde "Analog derin öğrenme için nanosaniye protonik programlanabilir dirençler" isimli bir makale yayınlandı. Derin öğrenmeye odaklanan makaleye göre insan beyninden bir milyon kat daha hızlı olan yeni bir cihaz geliştirildi.
Geliştirilen yeni cihaz ile yapay zeka alanında daha fazla bilgi işlem gücü ve yapay zeka çalışmalarında daha az enerjinin tüketilmesini sağlamak hedefleniyor.
İnsan beynini temel alan makine öğrenimi çalışmaları son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. MIT'li bilim insanlarının bu çalışması, dünyadaki mevcut birçok çalışmadan yalnızca biri. Ancak insan beyninden 1 milyon kat daha hızlı olması bu cihazı emsalleri arasında tek yapıyor.
Yeni cihaz özellikle iklim sorunları ve dünyadaki diğer bilinen sorunlarla ilgili bilim adamlarına katkı sunmak amacıyla derin öğrenmede kullanılacak.
PROJEDE İKİ TÜRK BİLİM İNSANI DA YER ALIYOR
Makale yazarları arasında Murat Önen ve Bilge Yıldız adında da iki Türk bilim insanı da yer alıyor.
Dr. Murat Önen ODTÜ mezunu. Şu anda ise MIT'de post doktora yapıyor.
Dr. Bilge Yıldız ise MIT'de Nükleer Bilim, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü. Dirençli ortamlarda enerji dönüşümü için yeni materyaller geliştiriyor. Bunlar, nükleer enerjinin geri dönüşümü için katı oksit yakıt hücrelerini ve korozyona dayanıklı malzemeleri içeriyor.