James Webb Uzay Teleskobu evrenin en uzak galaksi adayını keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) elde edilen ilk veri setini kullanan bilim insanları Bing Bang'den (Büyük Patlama) yaklaşık 250 milyon yıl sonra oluşan bir galaksi adayı olan CEERS-93316'yı keşfetti.

ABONE OL
GİRİŞ 04.08.2022 09:42 GÜNCELLEME 04.08.2022 09:43 DÜNYA
James Webb Uzay Teleskobu evrenin en uzak galaksi adayını keşfetti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) evrenin keşfi için birçok ülkeyle birlikte ortak çalışıp uzaya gönderdiği 10 milyar dolarlık James Webb uzay teleskobu, yaklaşık bir aydır çalışmasına rağmen şimdiden büyük başarılara imza attı. 

JWST'den gelen birkaç hafta önce gelmeye başlayan ilk verileri inceleyen bilim insanları evrenin en uzak galaksisini keşfederek yeni bir rekora imza attı.

Bilim insanları keşfettiği bu galaksiye yayınladıkları makalede CEERS-93316 adını verdi. Yukarıda görsel teleskoptan gelen ham verileri gösteriyor. Bu veriler daha sonra işlenerek aşağıdaki görüntü elde edildi.

JWST'nin keşfettiği galaksinin Büyük Patlama’dan yaklaşık 250 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin ediliyor. Öte yandan teleskop, dün de Cartwheel Galaksisi’ni görüntülemeyi başarmıştı.

James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi’ni görüntüledi

Edinburgh Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ve çalışmanın baş yazarı Callum Donnan, “Bunun yalnızca ilk veri seti olduğu düşünülürse, Webb ile bu kadar uzak bir galaksi adayı bulmuş olmak şaşırtıcı" dedi.

Çalışma, JWST'nin birincil görüntüleyicisi olan NIRCam'dan (Yakın Kızılötesi Kamera) alınan görüntüleme verilerine dayanarak CEERS-93316'nın düşük kütleli bir yıldız veya aktif galaktik çekirdek olamayacağını belirledi. Bu nedenle kozmologlar bu CEERS-93316'yı galaksi adayı olarak nitelendiriyor.

KAYNAK : Haber7