Meta'nın yapay zekası sahte haber ve ırkçı sözler paylaşmaya başladı

Geçtiğimiz hafta Meta, yapay zeka destekli Blenderbot 3'ü test etmek amacıyla kullanıma sundu. Ancak henüz bir hafta geçmesine rağmen sohbet robotu ırkçı sözler sarf etmeye ve sahte haberler yaymaya başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.08.2022 16:05 GÜNCELLEME 15.08.2022 16:05 DÜNYA
Meta'nın yapay zekası sahte haber ve ırkçı sözler paylaşmaya başladı

Geçtiğimiz hafta Facebook'un ana şirketi Meta'daki yapay zeka araştırmacıları,  "zaman içinde becerilerini ve güvenliğini artıran, herkese açık bir sohbet robotu" olarak lanse ettiği BlenderBot 3'ü piyasaya sürdü. BlenderBot 3, Meta'nın şimdiye kadarki en gelişmiş sohbet botu olduğu belirtiliyor.

Ancak yapay zeka destekli sohbet robotunun piyasaya sürülmesi henüz bir hafta olmuşken işler çığırından çıkmaya başladı. Twitter'da sohbet robotu ile konuşmalarını paylaşan kullanıcılar BlenderBot 3'ün sahte haber yaydığını ve ırkçı sözler sarf ettiğini söylüyor.

Örneğin The Wall Street Journal'da teknoloji muhabiri olan Jeff Horwitz, paylaştığı Tweet'te BlenderBot 3'ün Donald Trump'ın hala ABD Başkanı olduğunu ve 2024'ten sonra da ABD Başkanı olmaya devam edeceğini söylediğini gösterdi.

Business Insider'ın bir haberinde ise BlenderBot 3'ün ırkçı sözler sarf ettiği ortaya çıktı. Özellikle Amerika'daki Yahudiler hakkında ağır ithamlarda bulunan robot, Yahudilerin Amerika'nın süper zenginleri arasında çok fazla temsil edildiğini ve ekonomiyi kontrol etmelerinin mantıksız olduğunu söyledi.

Meta, sohbet robotunun "doğru olmayan veya rahatsız edici ifadeler" kullanabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Ayrıca şirket deneyleri için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söyleyerek BlenderBot 3'ün çevrim içi tutulmaya devam edileceğini söyledi. 

Kullanıcıların, BlenderBot 3'ün mesajlarının uygunsuz, anlamsız veya kaba olduğunu düşündükleri takdirde yetkilileri bilgilendirmesi isteniyor. Amaç, gelecekte daha güvenli, ırkçı olmayan ve daha etkili bir sohbet robotu geliştirmek için bu geri bildirimleri BlenderBot 3'ün eğitiminde kullanmak.

BelnderBot 3 Türkiye'deki kullanıcılar için henüz hizmete açılmadı. BlendorBot 3'ün sitesine giren Türk kullanıcılar "Üzgünüz, BlenderBot şu anda yalnızca ABD'de. (Yakında daha fazla ülkeye açılması için çalışıyoruz!)" uyarısıyla karşılaşıyor.

KAYNAK : Haber7, The Regıster