ABD'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ordusunu eğitme kararı
ABD, 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ardından şimdi de Rum askerlerini eğitecek.
ABONE OLNew Jersey Ulusal Muhafızlık Bürosu, Pentagon'a, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile askeri işbirliği yapmak için başvuruda bulundu. Pentagon ise bu başvuruyu kabul etti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kıbrıs Rum Yönetimi'ni eski Varşova Paktı ülkelerine uyguladığı özel eğitim ve işbirliği programına dahil etti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Haralambos Petridis, eğitim ve işbirliği programına alınmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
Petridis, "Amerikan ordusu ile stratejik işbirliğini derinleştiren önemli bir adım atıldı. İşbirliğimiz sürekli gelişecek" dedi.
MENENDEZ: DESTEKLİYORUZ
Başvurunun kabulü sonrası Senato İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez eyaletteki 7 diğer Kongre üyesi ile beraber, Ulusal Muhafız Bürosu Stratejik Planlar ve Politika Direktörü Tümgeneral Randolph Staudenraus'a mektup yazdı. Bu mektupta başvuruyu güçlü bir şekilde desteklerini belirtti.
Mektupta, Ulusal Muhafız Bürosu Devlet Ortaklığı programının, dünya çapında ABD güvenlik işbirlikleri için önemli bir araç olduğunun, Ulusal Muhafız güçlerinin, dünya genelinde 85 ortaklığı ile 6 coğrafi bölgede bulunduğunun altı çizildi.
ABD ULUSAL MUHAFIZ BİRLİKLERİ
ABD Ordusu altında özel bir birlik olan kara ve hava Ulusal Muhafız Birlikleri, hem federal hem de eyaletler düzeyinde göreve çağırılabiliyor.
Yaklaşık 450 bin civarında olan Ulusal Muhafız askerlerinin eğitimlerini, eğitimini ve rütbe atamasını eyalet yönetimleri yapıyor. Birliklerin bütçesini federal hükümet belirliyor. Eyalet valileri, afetler ve kamu güvenliği için, Ulusal Muhafızları göreve çağırabiliyor.
Aynı şekilde Başkanlar da ulusal güvenlik ihtiyaçları durumunda, ülke çapında Ulusa Muhafızları kullanabilir. Ulusal Muhafız Birliği askerlerinin çoğu, yarı zamanlı olarak görev yapıyor. Bu askerler aktif görevde olmadıkları zaman, yıl içinde iki hafta süren ve ayda bir hafta sonu yapılan kamplarda askeri eğitim görüyor.
Ulusal Muhafız Birlikleri daha önceden Irak, Afganistan'da görev almış hatta Ukraynalı askerlere eğitim vermişlerdi.
KKTC'DEN TEPKİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Daha geçtiğimiz günlerde kaldırılan silah ambargosunun ardından savunma alanında yapılan bu iş birliği açıklaması, Ada ve bölgedeki gerginliği tırmandırmaktan başka bir amaç gütmemektedir. GKRY'nin askeri ve siyasi alanda ABD yönetimince desteklenmesi ve cesaretlendirilmesinin tarafımızca kabul edilmesi asla mümkün değildir. ABD'nin Rum-Yunan ikilisi ile birlik olarak KKTC ve Türkiye'ye karşı dostane olmayan bir yaklaşım sergilediği değerlendirilmektedir. (KKTC ve Türkiye) Nitekim yetkililer, ABD'nin GKRY ve Yunanistan lehine attığı adımlar karşısında Türkiye'nin güvenliğini ve Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için gerekli adımları kararlılıkla atacaklarını dünyaya duyurmuşlardır. Kıbrıs Adası'nda ve bölgedeki hak ve çıkarlarımızı tek dayanağımız ve koruyanımız olan ana vatan Türkiye ile birlikte savunacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Washington yönetimi sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz. Her daim tekrar ettiğimiz gibi bu tür olaylar, Türkiye'nin Ada'daki etkin ve fiili garantörlüğünün ne kadar haklı ve vazgeçilmez olduğunun bir kez daha tescilidir" değerlendirmesinde bulunuldu.