ABD'den Yunanistan'a S-300 baskısı: Ukrayna'ya verin
ABD'nin, Yunanistan'a ait S-300 hava savunma sisteminin Ukrayna'ya verilmesi için Atina yönetimine baskı yaptığı ortaya çıktı. Yunan yetkililer ise, Washington'ın bu baskısını yalanlamasa da sistemin kendilerinde kalacağını söyledi.
ABONE OLYunanistan'ın, Güney Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden 1996'da temin ettiği Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi, şu anda Girit Adasında konuşlu durumda.
Geçtiğimiz aylarda, Türk F-16'sına radar kilidi atarak düşmanca tavır sergilenmesinin ardından yeniden gündeme gelen S-300 hakkında, Yunan muhalefetine yakın Efimerida ton Sintakton gazetesinden çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı.
"AMERİKALILAR, UKRAYNA SAVAŞINI S-300 İÇİN FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR"
ABD'nin, S-300 hava savunma sisteminin Ukrayna'ya tahsis edilmesi yönünde baskı yaptığını öne süren gazete haberinde, "Sahip olduğumuz S-300'lerin Ukrayna'ya gönderilip gönderilmemesi hususunda yoğun bir kulis yaşanıyor. Ukrayna'daki savaşı fırsat olarak gören ABD yönetimi, Atina'ya, Ukraynalıların S-300'leri nasıl kullanacaklarını bildiklerini gerekçe göstererek, bu silahların tedarik edilmesi için baskı yapıyor" denildi.
YUNAN YETKİLİLER "BASKI" İDDİALARINI YALANLAMAYIP TÜRKİYE "TEHDİDİNE" İŞARET ETTİLER
Yunan yetkililer ise, Washington'dan geldiği ifade edilen bu baskıyı yalanlamasa da Türkiye'nin bir tehdit olduğuna ve Polonya'ya düşen S-300 füzesini işaret ederek, hava savunma sisteminin Yunanistan'da kalacağını ima etti:
"Bazı nedenler dolayı S-300'leri veremeyiz. Türkiye tarafından her gün bir yeni tehdidin gündeme gelmesi, bunların en başında geliyor. (Polonya'ya düşen S-300 füzesini kastederek) Ayrıca, S-300'ün sebebiyet verdiği son problemden sonra Kiev S-300 meselesini askıya aldı."
"UKRAYNA İSTEDİ AMA S-300'LERİ VERMEDİK"
Öte yandan Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, S-300 sisteminin Ukrayna'ya verilmesi için Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin önerisine olumlu cevap veremediklerini söyledi.
Zelenski'e "Biz şu anda tehdit altındayız. 'Bir gece ansızın gelebiliriz' gibi tehditlerle karşı karşıyayız. Bu nedenle savunmamızı zayıflatacak hiçbir silah yardımında bulunamayız" dediğini aktaran Panagiotopoulos, "Tehditler sonlandırılırsa bu teklife sıcak bakılabileceğini" belirtti ve "S-300'lerin Türkiye’nin elindeki S-400'lerin teknolojik açıdan 20 yıl gerisinde bulunduğundan" söz etti.