Beyaz Saray: "Türkiye'yi muteber bir müttefik olarak görüyoruz"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye'yi muteber bir müttefik olarak gördüklerini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2023 03:44 GÜNCELLEME 19.01.2023 10:36 DÜNYA
Beyaz Saray: "Türkiye'yi muteber bir müttefik olarak görüyoruz"

Günlük basın toplantısında konuşan Jean-Pierre, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili tutumu hakkındaki bir soru üzerine, Türkiye hükümetinin bu konuda bir açıklama yapmasının doğru olacağını söyledi.

BEYAZ SARAY'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

"Türkiye'yi muteber bir müttefik olarak görüyoruz." diyen Jean-Pierre, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya olabilecek en kısa sürede katılımlarını desteklediklerini, daha önce de iki ülke yönetimiyle bu kapsamda görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

CUMHURİYETÇİLERLE ÇEKİŞME

Jean-Pierre, Paul Gosar ve Marjorie Taylor Greene gibi muhafazakar Cumhuriyetçiler ile öz geçmişiyle ilgili yalan söylediği ortaya çıkan Cumhuriyetçi üye George Santos'un Temsilciler Meclisindeki komitelere atanmalarına ilişkin sorulara da yanıt verdi.

Cumhuriyetçilerin "aşırıcı ve şiddet yanlısı" üyeleri önemli komitelere atamalarının nedenini Amerikan halkına açıklamaları gerektiğini söyleyen Jean-Pierre, bu kapsamda muhafazakar üyelerle yapılan "gizli anlaşmaların" ne olduğunun açıklanması gerektiğini ifade etti.

Jean-Pierre, ABD'nin New Mexico eyaletinde, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinde milletvekili adayı olan Cumhuriyetçi Solomon Pena'nın, eyaletteki Demokrat partililerin evlerine yönelik kurşunlama olaylarıyla bağlantısı nedeniyle gözaltına alınmasına ilişkin de bu iddiaların "ürkütücü ve şok edici" olduğunu söyledi.

Son dönemde artan siyasi şiddet vakalarına karşı da Jean-Pierre, iki parti liderlerinin de harekete geçmesi gerektiği görüşünü savundu.

BORÇ LİMİTİ

Jean-Pierre ayrıca, Cumhuriyetçilerin ekonomik planlarını eleştirerek, Joe Biden yönetiminin bu hususta attığı adımların ülke ekonomisine olan katkılarından bahsetti. Borç limitine ilişkin sorulara ise Jean-Pierre, Kongre üyelerinin acilen harekete geçmeleri gerektiğini belirterek, bu hususta müzakere etmeyecekleri yanıtını verdi.

Diğer taraftan, Nijerya'da yakılarak öldürülen Katolik rahip Isaac Achi ile ilgili haberleri üzülerek takip ettiklerini söyleyen Jean-Pierre, bu şiddeti kınadıklarını ifade etti. Jean-Pierre, Nijeryalı yetkililerin failleri bulup adalete teslim edeceklerini umduklarını kaydetti.

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR